Читај ми!

Novootkriveni dragulj - predstavljena konzervirana Vita iz Vitkovačkog polja

Najveća do sada otkrivena statueta vinčanske kulture Vita, restaurirana je i predstavljena u Aleksandrovcu. Pronađena je u avgustu 2019. godine na lokalitetu Vitkovačko polje.

Statueta Vita, visoka je 54 centimetara, i stara je, ne kao što se pretpostavljalo 6.000 godina, već oko 7.000 godina.

Otkriće Vite, i delova i ostataka praistorijskog domaćinstva, potvrdilo je, do tada pretpostavku, da se u blizini Aleksandrovca nalazi veliko naselje i centar vinčanske kulture. 

Vita je otkrivena pola veka posle iskopavanja tri figurine župskih venera, koje se smatraju slučajnim nalazima.

Zato se konzervaciji ove statue prvi put pristupilo multidisciplinarno i neinvanzivnim metodama, kako se tretiraju i velika umetnička dela u svetskim muzejima. 

„Naše uzbuđenje je bilo veliko, kada smo pri samom procesu konzervacije, na određenom broju fragmenata, glave i tela, pronašli otiske svih prstiju skulptora koji su nju napravili, to je bilo izuzetno otkriće. To su neke nove stranice u svetskoj arheologiji koje će se objaviti", rekla je arheolog, konzervator, Vesna Rogić i dodala da su u toku istraživanja strukture keramike od koje je napravljena i boja koje su korišćene.

„Akademik Borislav Jovanović je rekao, da je Vitkovačko polje kao lokalitet arheološki otvoren pre lokaliteta Vinča, da bi se kultura zvala vitkovačka a ne vinčanska. Time je želeo da izrazi značaj lokaliteta Vitkovačko polje, zbog toga što najmonumentalniji primerci figura su pronađeni na Vitkovačkom polju", rekla je viši kustos, arheolog, Sanja Crnobrnja Krasić. 

Kaže da su usledila geo-fizička snimanja terena, da bi se pripremila podloga za istraživanja, i da će rukovodilac istraživanja biti dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Ministarstvo kulture i informisanja je sa osam i po miliona dinara podržalo, ne samo konzervaciju statue, već i rekonstrukciju Zavičajnog muzeja Župe, kao i istraživanja na lokalitetu površine od 120 hektara, koja se nastavljaju u maju. 

„Ovo neprocenjivo kulturno blago, doprineće boljoj vidljivosti i prepoznavanju Aleksandrovca kao važnog arheološkog lokaliteta, kao što su to ranije činile figure, pronađene pre oko pola veka, Miladija, Ružica, Grozdana, Madam de Venčac, koje istovremeno slave ženu i zemlju, koje su predstavljale ovaj kraj u Britanskom kraljevskom muzeju, Danskom kraljevskom muzeju, Muzeju Tera amata u Nici, i brojnim drugim ustanovama kulture širom sveta. Uverena sam da će, ne manje interesovanje biti pokazano i za ovaj novootkriveni dragulj", rekla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Dom župskih figurina, obnovljeni Zavičajni muzej u Župi, imaće sve uslove za njihovo čuvanje i konzervaciju.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво