Podzemne vode Beograda

U podzemnom Beogradu, osim mnogobrojnih objekata poput laguma, pećina, tunela, skloništa, postoji i veliki broj podzemnih izvora, potoka i reka – nezvanično, oko njih dvanaest.

Kada je knez Miloš Obrenović rešio da uredi prostor oko Stambol kapije (današnje Terazije), čitav taj deo nalazio se pod vodom. Postoji anegdota da je svoje goste sa Zapada vodio na Slaviju - u lov na divlje patke. Mnogi stručnjaci kažu da na platou hotela „Moskva" postoji 11 živih izvora. Na Trgu Nikole Pašića, u Pozorištu na Terazijama, nalaze se četiri drenažne jame, sa po dve pumpe koje su u neprestanoj funkciji kako voda ne bi poplavila scenu pozorišta.

Među podzemnim rekama najznačajnija je Mokroluška reka, koja teče ispod auto-puta, dok ispod Zvezdare žubori Slavujev potok, ispod Slavije Vračarski, Čuburski ispod Nemanjine ulice, Bibijin kod zgrade „Politike", Manastirski potok u Rakovici, Repiški ispod Repišta, i naravno, Višnjički u Višnjičkoj banji. Poznati su i Mirijevski potok, koji ide ispod Mirijevskog bulevara, kao i Banjički potok, koji izvire kod Crkve Sv. Vasilija Ostroškog i prolazi Banjičkom šumom do stadiona „Rajko Mitić", a odatle nastavlja u Mokroluški potok. Nekada je voda tekla niz Kumodrašku i Cvijićevu ulicu, a Vračarska reka godinama se slivala od Slavije do Železničke stanice.

Do izgradnje savremene vodovodne mreže, u Beogradu su postojala tri vodovoda: Rimski, Mokroluški i Bulbuderski. Poslednji je išao kroz Skadarliju, gde se nalazio akvadukt - Skadarska kapija.

Da li ste znali da se ispod zgrade BIGZ-a, jedne od arhitektonski najznačajnijih zgrada u Beogradu, koja je delo čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, nalazilo jezero? Oni koji su bili zaposleni u nekadašnjem izdavačkom zavodu još uvek prepričavaju zanimljive vožnje brodićem po jezeru u vreme pauze za ručak.

Danas je vrlo teško utvrditi broj i mesto lokacija gde bi se mogle pojaviti podzemne vode. U savremenoj, ubrzanoj urbanizaciji i izgradnji Beograda već pri kopanju temelja pojavljuje se voda za koju nije postojalo bilo kakvo saznanje.

Ko zna... možda baš sad ispod vas protiče neki podzemni potočić.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво