Читај ми!

Venera kakvu do sada niste videli

Nasa je objavila zapanjujuću sliku Venere koju je snimila svemirska sonda poslata da proučava Sunce.

Na slici koju je napravila solarna sonda „Parker“ vidi se kako naš bliski sused blista – što je, kako se navodi u Nasi, veoma iznenadilo inženjere koji su obradili snimak, prenosi Independent.

Kao što joj samo ime govori, glavni posao solarne sonde „Parker“ je proučavanje Sunca. Svemirska letelica veličine automobila prva je koja je „dodirnula“ Sunce.

Ali i drugi objekti u našem Sunčevom sistemu su ključni za njegovu misiju. Sonda će leteti oko Venere sedam puta, i koristiće njenu gravitaciju kako bi se približila Suncu.

Tokom ovih preleta, sonda šalje informacije i ostalim nebeskim telima. Prošlog leta je pri jednom takvom preletu uspela da zabeleži zapanjujuću sliku Venere i pomogne istraživačima da otkriju nešto neočekivano o ovoj planeti.

Kada su naučnici pregledali sliku – snimljenu na Venerinoj noćnoj strani, udaljenoj 12.400 kilometara, pomoću širokougaonog objektiva prikačenog na solarnu sondu „Parker" – bili su iznenađeni kada su videli da je zabeležila više nego što su očekivali.

Iznenadio ih je svetleći obod oko planete, ono što se naziva noćnim sjajem, a koji nastaje kada se atomi kiseonika u atmosferi pretvore u molekule kada je na toj strani planete noć, i emituju svetlost.

U središtu slike je taman objekat, a to je Tera Afrodita, najveća planinska regija na površini Venere. Izgleda mračno jer je hladnija od okolnog područja.

„Objektiv je prilagođen i testiran za posmatranje vidljive svetlosti“, navodi Angelos Vurlidas, naučnik iz Laboratorije za primenjenu fiziku „Džons Hopkins". „Očekivali smo da ćemo videti oblake, ali kamera je provirila pravo na površinu planete“.

Naučnici su ponovo proverili koliko je ovaj instrument osetljiv na infracrvenu svetlost. Ako je, kako se čini, oprema u stanju da vidi talasne dužine bliske infracrvenom spektru, onda bi to moglo biti još korisnije no što se očekivalo, što će naučnicima omogućiti da proučavaju prašinu oko Sunca i u blizini Sunčevog sistema.

Ako ne može da vidi dodatne talasne dužine, i to će naučnicima biti od pomoći – slike će biti sasvim nov način viđenja Venere.

„U svakom slučaju“, kaže Vurlidas, „očekuju nas veoma uzbudljiva naučna otkrića“.

Sonda je ove nedelje ponovo prošla Veneru, a naučnici se nadaju da će te podatke obraditi do kraja aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво