Читај ми!

Kako je izgledao „kafe-bar" u Pompeji

Termopilijum je latinski naziv za tezgu na kojoj se prodaju topli napici i hrana. Žitelji Pompeje su tu zastajali da se okrepe. Termopilijum otkriven u okviru arheološkog parka Ređo Peti, još nije otvoren za javnost.

Masimo Osana, direktor Arheološkog parka kaže daje reč o neobičnom otkriću.

„Iskopavanje na ovom mestu je počelo pre dve godine, kada smo otkrili samo jednu stranu štanda, divno oslikanu, sa nimfom kako jaše konja. Možda je ta freska bila posvećena obližnjoj fontani jer je termopilijum bio smešten ispred malog trga, jednog od najlepših u Pompeji", ispričao je Osana. 

Italijanski arheolozi su pronašli i duboke posude od terakote u kojima su tragovi hrane i pića stari dve hiljade godina.

Pretpostavlja se da ih je vlasnik držao ispod tezge u kružnim rupama. Prednji deo štanda je ukrašen freskama svetlih boja, a na njima su i životinje koje su se koristile za hranu prodavanu na tom štandu.

„Na ovoj strani štanda su ptice spremne da budu skuvane, poput petla, ili patki, kao i divan pas na uzici sa porukom na latinskom Čuvaj se psa", dodao je Osana.

Nađeni su i ukrašena bronzana činija za piće poznatu kao pateru, keramičke posude za pravljenje supe, vinske flaše, amfore i kosti. Istraživanje na tom lokalitetu će se nastaviti, tvrde arheolozi.

„Mogućnosti za analizu posle ovog otkrića su izuzetne, jer smo prvi put iskopali ceo termopilijum, a zahvaljujući novim tehnologijama možemo obaviti različita istraživanja. Kontejnere analiziraju i čiste članovi našeg interdisciplinarnog tima", objasnio je Osana.

Pompeja se nalazi na 23 kilometra jugoistočno od Napulja, i u njoj je živelo 13 hiljada ljudi pre vulkanske erupcije Vezuva. Oko dve trećine drevnog grada na površini od 66 hektara je otkriveno, ali ruševine nisu sve do 16. veka.

Organizovano iskopavanje počelo je tek 1750. godine. Pompeja je jedna od najvećih atrakcija u Italiji i nalazi se na listi svetske baštine Uneska.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво