Читај ми!

Arheološko otkriće koje će promeniti sliku o istoriji Sakare i Novog egipatskog kraljevstva

Na desetine drvenih kovčega i mumija iz perioda od pre više od 3.000 godina otkriveno je u velikoj nekropoli nedaleko od Kaira. Otkriven je i hram kraljice Neit, žene kralja Tetija. Čuveni arheolog Zahi Havas ističe da je reč o otkrićima koja će promeniti sliku koju smo do sada imali o istoriji Sakare i Novog kraljevstva.

Nekadašnji ministar za starine, arheolog Zahi Havas, obelodanio je neke detalje velikog otkrića na lokalitetu u Sakari, javlja Skaj njuz.

Arheološki tim koji na lokaciji radi od 2007. godine, pronašao je papirus dug četiri metra na kojem je, između ostalog, bila ispisana i Knjiga mrtvih u kojoj se preminulima daju uputstva za kretanje kroz svet mrtvih u starom Egiptu.

Najmanje 22 mesta za sahranjivanje deo su velike nekropole. Pronađena su 54 drvena kovčega za koje su stručnjaci utvrdili da datiraju iz perioda Novog kraljevstva (između 1570. i 1069. godine pre naše ere).

Veliki broj statua, maski koje su korišćene pri sahranjivanju, igračaka i drugih predmeta takođe su iskopani na ovom mestu.

U neposrednoj blizini, arheolozi su otkrili i hram kraljice Neit, žene kralja Tetija, prvog kralja šeste dinastije koja je Egiptom vladala između 2323. i 2150. godine pne.

Zahi Havas ističe da je reč o otkrićima koja će promeniti sliku koju smo do sada imali o istoriji Sakare i Novog kraljevstva.

Ogroman uspeh rezultat je saradnje Ministarstva starina Egipta i centra koji je osnovao Zahi Havas.

Vest o ovom velikom arheološkom otkriću stiže dva meseca nakon još jednog izvanrednog uspeha druge grupe arheologa koji su pronašli oko 100 kovčega i oko 40 zlatnih statua starih više od 2.500 godina.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво