Читај ми!

Posle šest godina i šest milijardi pređenih kilometara „Hajabusa-2“ se vraća na Zemlju

Šest godina i tri dana pošto je započela svoju revolucionarnu misiju, japanska svemirska letelica „Hajabusa-2“ uspešno je odvojila kapsulu i poslala je ka Zemlji, da isporuči delove udaljenog asteroida za koje naučnici veruju da će im dodatno osvetliti nastanak Sunčevog sistema i porekla života na Zemlji.

Dok u ranim jutarnjim satima u nedelju ne stigne do neba iznad Južne Australije, sonda će završiti svoje putovanje od oko šest milijardi kilometara koje je uključivalo i dva kratka sletanja na površinu asteroida.

Bespilotna letelica je otpustila kapsulu sa visine od oko 220.000 kilometara, a onda će se udaljavati od Zemlje kako bi snimila slike kapsule koja se spušta na planetu, navode iz Japanske agencije za vazduhoplovna istraživanja.

Biće ovo vrhunac misije koja je koštala preko 220 miliona evra i koja je započela kada je „Hajabasa-2“ (što na japanskom znači soko), napustila svemirski centar Tanegašima na jugozapadu Japana u decembru 2014. godine.

Sonda je stigla na svoj cilj iznad asteroida Rjugu – nazvanog po „Palati zmajeva“ koja leži pod morem iz japanske bajke – u junu 2018. godine posle više od tri godine putovanja i 3,2 milijarde kilometara eliptičnom orbitom oko Sunca.

Jedna od nekoliko kritičnih faza misije usledila je u februaru prošle godine, kada je nakratko sletela na Rjugu i ispalila raketu na površinu asteroida da bi podigla komade koje će sakupiti i poneti nazad na Zemlju.

Pet meseci kasnije, „Hajabusa-2“ je postao prva letelica koja je po drugi put sletela i sakupila delove stena i zemlju ispod površine 4,6 milijardi godina starog asteroida. U Japanskoj svemirskoj agenciji veruju da ti uzorci sadrže ugljenik i organske materije koje su zaštićeni od svemirskog zračenja i drugih uticaja okolne sredine i da se nalaze u izvornom stanju kao kada je nastajao Sunčev sistem.

Makoto Jošikava, rukovodilac misije projekta „Hajabusa-2“ napominje da su naučnici posebno zainteresovani za organski materijal u uzorcima sa Rjugua.

„Organski materijal nosi podatke o poreklu života na Zemlji, ali još uvek ne znamo odakle on potiče“, naglašava Jošikava. „Nadamo se da ćemo otkriti tragove o poreklu života na Zemlji detaljnom analizom uzoraka koje je prikupila 'Hajabusa-2'“, dodaje naučnik.

Kapsula, zaštićena toplotnim štitom, pretvoriće se u vatrenu kuglu tokom ponovnog ulaska u Zemljinu atmosferu na 200 kilometara iznad zemlje. Na oko 10 kilometara nad zemljom otvoriće se padobran i, ako sve bude išlo po planu, kapsula će poslati signal gde se spustila.

Stručnjaci Japanske svemirske agencije su postavili više satelitskih antena kako bi uhvatili signale, dok će Australijska svemirska agencija i Ministarstvo dobrane Australije biti u pripravnosti da pomognu u potrazi za kapsulom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво