Читај ми!

Ovogodišnja suša napravila velike probleme u Francuskoj

Suša, kao jedan od najtežih oblika globalnih klimatskih promena, izazvala je ove godine velike probleme u pojedinim delovima Francuske. Zbog nedostatka vlage u zemljištu, šume se suše i drveće postaje neotporno na bolesti. Ali ne samo to, mnogim Francuzima preti opasnost da ostanu bez svojih domova upravo zbog suše.

Zbog rekordne suše praćene veoma visokim temperaturama, na zidovima kuća širom Francuske pojavljuje se sve više pukotina. U većini slučajeva, pukotine nastaju kada tlo ispod kuće počne da se suši i skuplja, što uzrokuje da se podnožje kuće neravnomerno pomera.

Glinena tla su mnogo podložnija, odnosno reaktivnija na promenu vlage u odnosu na peskovita tla, jer poput sunđera upijaju ili odbijaju vodu.

Sesil, stanovnica Egviva, kaže: „Zabrinuti smo jer je u pitanju naša porodična kuća; živimo u njoj sa decom, pitamo se da li je konstrukcija i dalje sigurna".

Žak Oberti, gradonačelnik Egviva, ističe: „Štetu morate da prijavite gradskoj skupštini i svojoj osiguravajućoj kompaniji, kako bi vam pomogli da sastavite detaljan dosije za odštetu".

Svake godine u Francuskoj pukotine se pojave na oko 20.000 kuća, što izaziva veliku zabrinutost zbog klimatskih promena, tj. globalnog zagrevanja.

Samo u Egvivu na jugu Francuske ove godine je već́ registrovano više od 30 kuća koje su pretrpele oštećenja.

Suša „ubija" i drveće u Francuskoj. Manjak vode ne šteti direktno, ali kako drvo nije u stanju da se oporavi, bube koje žive u stablu jedu koru i drvo odumire.

U Nacionalnoj kancelariji za šume veoma su zabrinuti zbog toga što su promene primećene kako na četinarskom drveću tako i na hrastovima i bukvama. Trećina stabala je bolesna na masivu Jura.

Bruno Pjer kaže da su najveća oštećenja na smreci, ali i na jelama i bukvama, i dodaje: „Kada je drvo zdravo, brani se od insekata smolom. Kada je u stanju hidrostresa, odnosno kada je dehidrirano, nema dobru cirkulaciju i ne reaguje."

Antoan Fišu, menadžer prodaje drva, navodi da kalirano drvo gubi polovinu svoje vrednosti; treba ga što pre prodati kako bi se ostvarila bar neka dobit.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво