Читај ми!

Čuveni teleskop Aresibo na ivici kolapsa, biće demontiran

Radio-teleskop Aresibo, jedan od teleskopa sa najvećom sfernom antenom na svetu, upotrebljavan u svrhe potrage za vanzemaljcima, ali i u špijunske svrhe tokom Hladnog rata, posle 57 godina upotrebe biće demontiran.

Radio-teleskop koji je izgrađen pre 57 godina, duboko u džungli Portorika, nedaleko od grada Aresibo, zaslužan je za brojna astronomska otkrića. Opservatorija Aresibo deluje kao američki Nacionalni centar astronomije i jonosfere  i njome upravlja američki Univerzitet Kornel.

Nažalost, opservatorija koja je preživela brojne uragane i zemljotrese sada je u tako lošem stanju da bi pokušaji popravki doveli osoblje i radnike u opasnost, te je zbog oštećenja na ključnim elementima doneta odluka da se demontira.

Naime, dva kabla koji podupiru instrumente teške 900 tona iznad radijskog tanjira prečnika 305 metara pukla su 10. augusta i 6. novembra, što je značajno ugrozilo statiku teleskopa.

„Inženjeri su zabrinuti da bi i ostali kablovi svakog trenutka mogli da puknu, zbog čega bi pokušaj popravke oštećenih kablova bio izuzetno opasan zahvat“, saopštili su zvaničnici iz američke Nacionalne naučne fondacije.

Tokom narednih nekoliko nedelja, inženjerske kompanije će razviti plan za kontrolisanu demontažu. Trebalo bi da se platforma pomoću eksploziva oslobodi od kablova i pusti da se uruši.

Teleskop Aresibo je dugo godina bio glavni instrument koji je bio namenjen za hvatanje i preslušavanje poruka vanzemaljskih civilizacija, a zbog svog upečatljivog izgleda često je bio omiljena lokacija za snimanje brojnih igranih filmova.

Ova opservatorija je bila poprište obračuna agenta 007 sa neprijateljima u filmu Golden aj. U filmu Kontakt sa Džodi Foster radnja se odnosila upravo na traganje za signalima vanzemaljskih civilizacija pomoću obog uređaja. Pojavio se i u seriji Dosije Iks i mnogim drugim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво