Читај ми!

Nasina letelica pokupila toliki uzorak asteroida da curi iz nje

„Oziris Reks“, Nasina letelica koja je pre neki dan sletela na asteroid Benu, pokupila je veći uzorak nego što je planirano tako da ispada iz nje.

Ne da ima, nego se preliva – ovako bi se mogla opisati situacija sa Nasinom letelicom koja je sredinom sedmice uspešno sletela na 320 miliona kilometara udaljeni asteroid Benu i uzela uzorak tla.

Iako je cilj bio da se pokupi uzorak od 60 grama, mehanička ruka letelice zahvatila je nekoliko stotina grama. Dante Laureta, vođa misije, kaže da je ruka probila toliko duboko u asteroid, da se kamenje zaglavilo oko ivice poklopca.

Tim stručnjaka se sada trudi da što pre stavi pregradu za uzorak u kapsulu koja će se vratiti na Zemlju, iako isprva to nije planirano da bude obavljeno toliko brzo. Čestice iz uzorka i dalje nastavljaju da cure, pa naučnici žele da umanje gubitak.

„Vreme je sada od najveće važnosti“, rekao je Tomas Zurbuken iz Nase.

Prvobitni cilj „Oziris Reksa”, prve Nasine misije za uzimanje uzorka sa asteroida vredne više od 800 miliona dolara, bilo je sakupljanje uzorka od 60 grama.

Misija je lansirana 2016. godine, a do asteroida Benu je stigla 2018. godine, a pored njega će ostati sve do marta naredne godine. Prikupljeni uzorak neće se vratiti na Zemlju pre 2023. godine.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво