Читај ми!

Jeste li čuli za španskog krokodila

Preci današnjih krokodila, nekada davno, naseljavali su i predele današnje Španije, navodi se u novoj studiji.

Naučnici su opisali fosile dva krokodila dužine oko tri metra, za koje su utvrdili da su živeli u pojasu Mediterana, na obalama Španije ali i Italije. 

Analiza njihovih kostiju i zuba, kao i ostataka kože, sugeriše da pripadaju vrsti crocodilus checchiai, koja potiče sa teritorija današnje Libije i Kenije u Africi.

Ostaci krokodila koji su analizirani, iskopani su na lokaciji Venta del Moro u blizini Valensije u Španiji, između 1995. i 2006. godine, ali su tek sada opisani sa novim podacima u časopisu Journal of Paleontology.

Naučnici navode da ovakvi ostaci „nedvosmisleno podržavaju teoriju da su se krokodili širioli iz Afrike u Evropu tokom kasnog miocenskog perioda pre oko šest miliona godina".

„Verovatno je da se ova vrsta mogla da se raširi po mediteranskom basenu i nastani južna područja mediteranske Evrope", rekao je Anhel Hernandez, sa Univerziteta u Barseloni.

Otkriće ukazuje da su na području Mediterana, bile prisutne cele populacije, a ne samo pojedinačni primerci.

Slični fosili su poslednjih decenija pronađeni i u Toskani i Skontroneu.

Analiza fosila utvrdila je anatomsku sličnost sa američkim krokodilima, što sugeriše da je reč o mogućem pretku današnjih vrsta krokodila koji naseljavaju oblasti sa slanom vodom.

Takođe, naučnici smatraju da je krokodil stigao do Američkog kontinenta zahvaljujući tadašnjim izvanrednim plivačkim sposobnostima.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво