Читај ми!

Čovek u neolitu u Grčkoj živeo u pećini, gajio žitarice i imao psa

Nedavna analiza 43 skeleta iz neolitskog perioda, koji su pronađeni u pećini Teopetra u Tesaliji, kao i ostataka biljaka i životinja, pokazala je da su se zajednice koje su tu nekada živele uglavnom hranile žitaricama, da su lovili veće i manje životinje, kao i da su imali pripitomljene životinje, uključujući pse.

Arheolozi koji su počeli sa iskopavanjem u pećini pre 34 godine navode da su analize pokazale da njeno poreklo datira od pre najmanje 130.000 godina. 

Otkriveni su znaci koji ukazuju na to je korišćena za stanovanje tokom čitavog kamenog doba, od pre 130.000 godina, kroz neolitski period, do oko 6.500 do 4.000 godina pre nove ere, kada su zajednice počele da u sve većem broju žive izvan pećine.

Pećina se nalazi u plodnoj regiji Tesaliji, 300 metara iznad nivoa mora, u blizini reke Pinios.

Ulaz u pećinu je visok tri metra, a širok 17 metara, zbog čega u njoj ima dosta svetla.

Smatra se da je pećina napuštena zbog erozije vodom ili zbog toga što su zajednice koje su u njoj živele počele da grade staništa na otvorenom, prenosi ANA.

Zajednice koje su u pećini živele tokom mlađeg kamenog doba pretežno su se hranile žitaricama, a uzgajale su ječam, masline, sočivo i divlje kruške, između ostalog.

Takođe su se u manjoj meri hranile i mesom, uglavnom od pripitomljenih ovaca i koza. One su takođe držale stoku, svinje, kao i psa.

Stanovnici pećine su pravili nakit, a pronađeni su i ostaci pčelinjeg voska.

U pećini je pronađeno i pet grobova, dva iz starijeg kamenog doba i tri iz srednjeg kamenog doba.

Skeleti pronađeni u grobovima su iz podvrste homo sapijens sapijens, a analize pronađenih alata iz kamenog doba ukazuju na to da su u pećini živeli i neandertalci.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво