Читај ми!

XIX Konferencija astronoma Srbije okupila preko 120 učesnika širom sveta

Zvezdana i fizika međuzvezdanog prostora, galaktički i zvezdani sistemi, kosmologija… samo su neke od tema Devetnaeste konferencije astronoma Srbije koja se od 13. do 17. oktobra, zbog epidemiološke situacije, održava onlajn.

Preko 120 učesnika - naučnika, profesora, studenata i zaljubljenika u astronomiju iz celog sveta upoznaće se sa naučnim dostignućima u ovoj oblasti u poslednjih godinu dana i razmeniti naučno mišljenje sa kolegama.

Prof dr Anđelka Kovačević sa Prirodno-matematičkog fakultet Univerziteta u Beogradu ističe da je ova konferencije po mnogo čemu različita od svih do sada.

"Ovo je po prvi put da nam se Nacionalna astronomska konferencija održava u virtuelnom formatu, jedino što je bilo "hibridno jeste sekcija otvaranja. Na ovog konferenciji, po prvi put, imamo dve specijalne sesije, prva koja je posvećena gravitacionim talasima i pod pokroviteljstvoj COST akcije za gravitacione talase i crne rupe, pri čemu nam je na gost na otvaranju bio direktor COST akcije, druga specijalna sekcija jeste sekcija posvećena interdisciplinarnim oblastima."

Profesorka Kovačević dodaje da će učesnici konferencije imati jedinstvenu priliku da slušaju izlaganja uglednih profesora astronomije sa univerziteta širom sveta.

"Mi imamo oko 120 učesnika, pri čemu smo na otvaranju imali specijalnog gosta profesora Vanga sa Instituta za visoke energije Kineske akademije nauka, tu su profesorka Stefani Komoza sa instituta "Maks Plank" iz Nemačke , imamo i goste iz dijaspore, kao što je profesorka Debora Šijački koja je redovni profesor na Univerzitetu "Kembridž".

Konferencija je mesto gde mladi astronomi iz Srbije mogu da predstave svoje prve naučne rezultate.

Dr Jelena Kovačević Dojčinović sa Astronomske opservatorije u Beogradu napominje da je poseban akcenat stavljen na amatersku astronomiju, popularizaciju astronomije i povećanje društvene svesti o njenom značaju.

"Dosta studenata je uključeno u ovu konferenciju. Međutim, mislim da bi bio više zainteresovanih studenata da imamo više astronomiju zastupljenu u medijima i u školama. Dakle, sada na ovoj konferenciji biće studenti astrofizike, koji još nisu završili studije, biće i doktorandi, i dosta mladih kolega koji su tek diplomirali, koji će imati priliku da izlože temu svog doktorata".

Radovi prezentovani na konferenciji biće objavljeni u publikacijama Astronomske opservatorije, što predstavlja značajan i trajan doprinos astronomiji kao nauci.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво