Isplivale nove tajne Viminacijuma – tri bogato ukrašena olovna sarkofaga

Na području Viminacijuma kod Kostolca, tim arheologa pronašao je tri olovna sarkofaga u kojima su, najverovatnije, sahranjivane osobe u prvoj polovini trećeg veka. Sarkofazi ovog tipa prava su retkost, kažu stručnjaci. Od 15.000 do sada iskopanih u Viminacijumu, samo 30 su olovni.

Arheološki park Viminacijum, krije brojne tajne. Svaka novootkrivena, izaziva veliku pažnju naučnika, ali i javnosti.

Poslednje u nizu otkiće jesu bogato ukrašeni olovni sarkofazi u kojima su, prema rečima arheologa, najverovatnije sahranjeni pripadnici višeg staleža sa područja Bliskog istoka.

Dva od tri sarkofaga su ostala netaknuta, odnosno neopljačkana, što će naučnicima dobro doći za detaljnije analize.

"Značaj otkrića je taj što se do sada uvek pretpostavljalo da su u tim sarkofazima ostaci ljudi sa Bliskog istoka, sa prostora današnje Sirije i Izraela, što su tada bile rimske provincije. A mi sada imamo priliku, pošto imamo očuvane skelete da raznim fizičko-hemijskim analizama, sada možemo da utvrdimo te pretpostavke", istakao je dr Ilija Danković, arheolog iz Naučnog centra Viminacijum.

Rimska provincija Gornja Mezija, koja se prostirala na prostoru današnje Srbije, bila je područje bogato rudama.

"U tom periodu, u prvoj polovini trećeg veka, on doživljava prosperitet, procvat, i svakako da je privlačio trgovce i zanatlije sa Bliskog istoka, oni su po tome bili poznati i verujem da je to razlog zbog čega su tu", rekao je dr Ilija Danković.

Pronađeni predmeti, za arheologe imaju veliki značaj.

"Nas malo više interesuje koju priču pričaju ti predmeti, šta je to, zašto roditelji za neko dete, žensko je u pitanju za koje su mislili da će se jednog dana udati, pa se to nije desilo.  Tada su tom detetu davali zlatne predmete, zlatni privezak, dali joj nešto da je čuva od uroka, dali im specijalne lamele, mi to zovemo profilaktičke lamele od srebrnog lima, koje ćemo mi tek da otvorimo i da pročitamo, šta tu piše i šta se to desilo", istakao je dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU.

Inače, ovo nije jedino značajno otkriće u godini. Naime, u martu, prilikom traženja uglja na površinskom kopu Drmno kod Kostolca, pronađeni su brodovi iz rimskog perioda.

Smatra se su izgrađeni u vreme procvata Viminacijuma, pre oko 1.600 godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво