Uđite u najbrži evropski superkompjuter iz udobnosti vaše fotelje

Kompanije AMD i HPE su, u kolaboraciji sa Računarskim Centrom Univerziteta Štutgart, omogućile da se putem virtuelne 360 ture, slično kao u Gugl Mapama, prošetate kroz halu u kojoj je instaliran najbrži superkompjuter na „starom“ kontinentu.

Nedavno pušten u rad, „Hok“ (Hawk) superkompjuter u Računskom Centru Visokih Performansi (HLRS) Univerziteta u Štutgartu u Nemačkoj, spada među najbrže superkompjutere na planeti i apsolutno najbrži sistem opšte namene za naučno i industrijsko računanje u Evropi.

Ova jedinstvena virtuelna turneja otkriva retki pogled iznutra - u impresivno tehničko dostignuće kakvo je ovaj superkompjuter.

Dok se „šetate“ po virtuelnom okruženju, između rekova superkompjutera ćete naći hot-spot linkove do više tehničkih detalja o „Hok“ kompjuteru.

Turneja uključuje i intervju sa dr Bastianom Kolerom, generalnim direktorom HLRS-a, koji objašnjava kako funkcionišu sistem i njegove aplikacije.

Kao što je prikazano u obilasku, superkompjuter se sastoji od 44 reka u kojima je smešteno preko 5600 računskih čvorova, što rezultira sa preko 720.000 procesorskih Zen2 jezgara druge generacije „AMD EPYC“ procesora.

Superkompjuter je baziran na Apolo platformi kompanije Hjulet Pakard Enterprajz i dizajniran je za naprednu primenu u energetici, klimatskom modeliranju, saobraćaju i zdravstvu.

Sa maksimalnim performansama od oko 26 petaflop (26 kvadriliona operacija u pokretnom zarezu u sekundi).

Ilustracije radi, da biste uporedili ono što računarski sistem od „svega“ 1 petaflopa može da uradi u samo jednoj sekundi, morali biste da vršite jedno izračunavanje svake sekunde tokom 31,688,765 godina.

„Hok“ omogućava naučnicima i inženjerima da vrše istraživanje većih i složenijih pojava, istovremeno podržavajući radne tokove koji intenzivno koriste podatke i koji kombinuju veštačku inteligenciju, analizu velikih podataka, duboko učenje i simulaciju.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво