Srpska aplikacija održava kulturu živom u doba korone

Kolika je stvarna potreba za kulturnim sadržajem pokazalo se tokom vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije korona virusa. Osim konzumiranja kulturnih sadržaja, publika ima i potrebu da o njima bude na vreme obaveštena.

Kako da vesti iz sveta kulture budu na dohvat ruke, osmislilo je dvoje mladih entuzijasta. Miljana Miletić i Nikola Spasić, osnivači portala „Kulturni kišobran", kreirali su aplikaciju koja korisnicima Android mobilnih telefona omogućava da budu u toku sa kulturnim dešavanjima.

Ideja da kroz aplikaciju izveštaji o kulturi na najbrži način stignu do čitalaca javila se pre nekoliko meseci, ali su još veću motivaciju da je kreiraju, kako kažu, dobili tokom izolacije.

„Kada je proglašeno vanredno stanje i kada smo svi bili zatvoreni u svojim domovima, primetili smo da kultura nije zanemarena. Kultura se prebacila na digitalne platforme, a mi smo i dalje imali o čemu da izveštavamo na našem portalu“, objašnjava Miljana.

Nikola dodaje da su shvatili da je potrebno približiti kulturu što većem broju ljudi, kao i da je to najbolje učiniti pomoću mobilnog telefona koji se danas nalazi u svačijem džepu.

„Očekivanja nisu bila mala, ali, opet, pozitivno nas je iznenadilo što je više od 300 ljudi preuzelo aplikaciju za manje od nedelju dana. To je ujedno i pokazatelj za nas da se na kraju trud, rad i istrajnost isplate“, kaže Nikola.

Ovo je njegova prva aplikacija. Sa Miljanom je započeo misiju širenja kulture u oktobru prošle godine kada su, zajedničkim snagama „Kulturni kišobran“ od jednog malog studentskog bloga pretvorili u portal.

„Kulturni kišobran je portal o kulturi koji je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Shvatili smo da želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture“, kaže Miljana.

I tako su stigli do čitalaca, ali i do nekih mladih i neafirmisanih kreativaca koji žele da o kulturi pišu.

„Isprva smo samo hteli da okupimo nekoliko saradnika koji bi pisali za sajt. Ispostavilo se da smo oformili jedan sjajan tim mladih koji svojom energijom i idejama zaista doprinose našem portalu. To su Kristina Vuković, Vanja Pavićević, Dragana Ilić, Ivana Dinić, Jana Vujačić, Strahinja Grozdanić i Zorana Milosavljević“, navodi Miljana.

Zato ćete osim zanimljivih tekstova, pomoću ove aplikacije otkriti nova lica na umetničkoj i kulturnoj sceni, ali i pronaći vesti iz svih segmenata kulture, na jednom mestu, uz samo jedan klik. 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво