Građanska nauka za očuvanje životne sredine

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana životne sredine, strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ u partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije, organizovalo je 16. konferenciju „Životna sredina ka Evropi“.

Tema ovogodišnje konferencije odnosila se na predstavljanje dosadašnjih rezultata i dostignuća u razvoju građanske nauke u Srbiji. Poseban osvrt je staljen na sve veće uključivanje mladih kroz obrazovno-vaspitne ustanove i međunarodni program Eko-škole u Srbiji, koje zajedno sa stručnjacima unazad devet godina, osmišljavaju i realizuju zajedničke akcije kroz različite oblike formalnog i neformalnog građanskog aktivizma.

U okviru obeležavanja Međunarodnog dana životne sredine, kao poseban deo EnE20 konferencije, održana je nacionalna debata za 20 učenika uzrasta od 11 do 18 godina, a koji su se plasirali u esejskom delu takmičenja koje je organizovala međunarodna organizacija The Trust for Sustainable Living.

Akcenat govornika bio je stavljen na probleme u životnoj sredini, klimatske promene i održivo korišćenje resursa, a slušajući mlade i njihove vizije, čuli su se vrlo konstruktivni predlozi kako ekonomski i društveni razvoj uskladiti sa mogućnostima i potencijalima okruženja u kome živimo.

Od učesnika debate, pretežno osnovaca, mogle su se čuti raznovrsne misli i ideje, posebno vezano za partnerstva na lokalnom i globalnom planu: „Potrebno je napraviti partnerstvo između odraslih i mladih", „Čovek može sam, ali je za napredovanje neophodna zajednica" i „Promena mora početi od nas samih".

Debata je održana na Adi Ciganliji, plaži koja je devet godina, uključujući i sezonu 2020., nosi međunarodni sertifikat Plavu zastavu - simbol posvećenosti očuvanju životne sredine i brizi o zdravlju i bezbednosti posetilaca tokom letnje sezone kupanja.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво