Let iznad Pompeje – snimci novih otkrića iz drevnog grada

Iz udobnosti svog doma, sada je moguće da letite nad delovima Pompeje koji se ranije nisu mogli videti, zahvaljujući izvanrednim novim snimcima bespilotnih letelica na kojima se vidi šta sve krije nalazište „Ređio B“ na severu drevnog grada.

„Okom“ drona se možete „spustiti“ do drevnih kuća koje su ukrašene zadivljujućim freskama i mozaicima koje deluju netaknuto, ili istražiti susedni Herkulanum. 

Objavljeni su neverovatni snimci bespilotnih letelica sa prizorima rezultata novijih iskopavanja na lokaciji koju je Vezuv erupcijom 79. godine zakopao sa čak 23 metra pepela i naslaga.

Snimci koji su napravljeni uz pomoć drona, postavljeni su na Jutjubu. Svedoče o istoriji grada na čijoj su lokaciji stručnjaci vršili iskopavanja protekle dve godine i otkrili mnoštvo izvanrednih nalaza.

Na snimcima se, između ostalog, vide crteži na zidovima kuća, kao i oslikani trem.

„Kuća sa baštom je kuća koju smo upravo tako i zvanično nazvali, zato što je prva, veoma velika ograđena površina koja nam se pojavila dok smo iskopavali, bila zaista bašta u kojoj smo mogli da vidimo granice cvetnih leja i otiske korena biljaka koje su tamo posađene“, objasnio je direktor Arheološkog parka Pompeja Masimo Osana.

"Naši paleobotaničari su prikupili sve dokaze da bi proučili baštu i shvatili šta je i kako bilo posađeno u njoj, kako bi bila rekonstruisana na najbolji mogući način“, dodao je Osana.

Dron se zatim premešta u drugu kuću, koja je zbog mozaika dobila ime „Orion“. Na jednom od mozaika u ovoj kući prikazan je škorpion sa krilima leptira.

Snažna erupcija Vezuva okončala je život gradova, ali zato što ih je toliko brzo zakopao u pepeo, mogući su nalazi očuvanih predmeta, skoro 1.700 godina kasnije.

Iskopavanje i istraživanje Pompeje, svojevrsnog središta ovog regiona, južno od današnjeg Napulja, i Herkulanuma, malog mesta na obali, sada su omogućili još neposredniji uvid u nekadašnji život Rimljana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво