Zbogom tetovažama u boji

Evropska agencija za hemikalije je predložila da se zabrane pigmenti za određene boje za tetoviranje. Smatra se da bi to imalo ogromne posledice po industriju tetoviranja.

Evropska agencija za hemikalije je predložila da se određene supstance koje sadrže boje za tetoviranje povuku iz opticaja. U to spadaju pigmenti boja plavo 15 i zeleno 7, koje su sadržane u dve trećine svih boja za tetoviranje.

Agencija ukazuje da su ti pigmenti u kozmetici već zabranjeni, a ono što ne sme da se primenjuje na koži, ne sme ni pod kožom, navedeno je u izveštaju.

Boje za tetoviranje su pod sumnjom da sadrže kancerogene supstance, ali malo se zna o dugoročnom delovanju čestica boje u telu. Agencija navodi da su hemikalije štetne po zdravlje, ali priznaje „da su posledice njihove primene nepoznate“.

U Nemačkoj se majstori tetovaže, njihove mušterije i proizvođači boja zajednički protive planiranoj zabrani.

Sredinom januara majstor Jern Elcenbru je pokrenuo na internetu peticiju „Spasimo boje za tetoviranje“. Cilj je da se problemom bavi vlada i da se izvrši pritisak na Evropsku komisiju kako ne bi došlo do zabrane. Do isteka roka za potpisivanje peticije, 16. februara, Jern je uspeo da sakupi više od 150.000 potpisa. Tako je ispunjen uslov da se njegov zahtev uopšte nađe na stolu Odbora za peticije u Bundestagu.

Studija magazina Apotheken umschau je pokazala da je 21 odsto Nemaca tetovirano. To znači da se udeo tetoviranih u stanovništvu tokom poslednjih sedam godina gotovo udvostručio – 2012. ih je još bilo 11,4 odsto. Smatra se da bi povlačenje pigmenata plavo 15 i zeleno 7 sa tržišta, imalo ogromne posledice po industriju tetoviranja.

Ipak, u aprilu će zemlje EU održati savetovanje o zabrani. Ako do nje zaista dođe, postojaće višegodišnji prelazni rok – vreme u kojem će pigmenti i dalje moći da se koriste. Istovremeno će se tragati za alternativom za pigmente plavo 15 i zeleno 7.

Međutim, proizvođači boja i majstori zanata sumnjaju da će ta potraga uroditi plodom. „Pigmenti se ne mogu zameniti nečim drugim i zabrana bi katapultirala tetoviranje u kameno doba“, napisao je jedan proizvođač boja i potpisnik peticije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво