Misteriozni virus iz Kine

Zdravstveni zvaničnici u Japanu potvrdili su slučaj osobe zaražene misterioznim virusom koji se nedavno pojavio i izazvao epidemiju u Kini. Pored Tajlanda i Kine, Japan je treća zemlja u kojoj je virus ustanovljen, te su se tako otvorila nova pitanja o načinu prenošenja nove respiratorne infekcije.

Pacijent u Japanu, 30-godišnji muškarac, boravio je nedavno u kineskom gradu Vuhanu, u kome je primarno izbila epidemija. Ali, kako navode japanski zvaničnici, on u tom gradu nije posetio veliku ribarnicu „Huanan“ koja je dovedena u vezu sa svim ostalim slučajevima bolesti. Ta činjenica ukazuje na dve mogućnosti: ili da postoji drugi izvor zaraze, ili da se virus prenosi s jedne osobe na drugu.

Otkako su se prošlog meseca pojavili slučajevi zapaljenja pluća u Vuhanu, gradu udaljenom nekih 1.200 kilometara od Pekinga, naučnici su fokusirani na to da saznaju što više, ali do sada nisu našli pouzdani dokaz da se virus prenosi sa čoveka na čoveka.

U Vuhanu, gde je do sada potvrđen 41 slučaj zapaljenja pluća novim koronavirusom, prate se još 763 osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa sedmoro pacijenata, uključujući i 400 zdravstvenih radnika, i niko od njih nema simptome infekcije.

„Iako postoje slučajevi koji nisu u vezi s ribarnicom ʼHuananʼ – što govori u prilog tome da postoji mogućnost prenošenja virusa sa čoveka na čoveka – prema poslednjim informacijama nema jasnih dokaza koji bi tu mogućnost podržali“, izjavili su zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

S druge strane, nedavno je konzorcijum istraživača objavio sekvencu genoma novootkrivenog koronavirusa, što je svetska naučna zajednica pozdravila. „To je veoma važan momenat za javno zdravlje. Sve naučnike koji su bili uključeni u istraživanje treba posebno pohvaliti. Podeliti ovako važnu informaciju globalno, od posebne je važnosti za zdravlje svih stanovnika planete“, rekao je Džeremi Farar, prvi čovek „Velkam trasta“ u Londonu.

Analiza genoma počela je gotovo odmah posle pojave prvog slučaja infekcije. Evolucioni biolog Endru Rambo sa Univerziteta u Edinburgu izračunao je da novootkriveni koronavirus ima 89 odsto sličnosti sa teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS).
Ralf Barik, istraživač koronavirusa sa Univerziteta Zapadna Karolina, kaže da je za ovu varijaciju SARS-a najmanje verovatno da se prenosi s jedne osobe na drugu. Nakon preuzimanja sekvence genoma, Barikova laboratorija započela je analizu koja će pomoći u razvoju seroloških testova za eksperimente na životinjama. „Ako želite da imate snažan odgovor na moguću globalnu pretnju po javno zdravlje, neophodno je da taj odgovor brzo pronađete“, dodaje Barik.

„Još smo u ranoj fazi razumevanja novog virusa, otkuda se pojavio i na koji način utiče na ljude“, ističu zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

Pacijent iz Japana je nakon uspešne terapije nedavno otpušten iz bolnice. Kod njega je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa – reč je o grupi virusa kojoj pripadaju i SARS i MERS (bliskoistočni respiratorni sindrom). Preliminarni laboratorijski testovi izdvojili su patogen iz familije koronovirusa koji izazivaju infekcije od obične prehlade do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Testiranje je omogućeno zahvaljujući tome što su kineski naučnici podelili informaciju, sekvencu genoma, sa kolegama iz celog sveta.

U ribarnici „Huanan“, koja je zatvorena od 1. januara, prodavalo se i meso egzotičnih životinja. Koronavirus prenose slepi miševi, koji mogu da inficiraju brojne životinje, a one tako virus mogu da prenesu na ljude.

Od 12. decembra 2019, kada je izbio prvi slučaj zapaljenja pluća, zdravstveni zvaničnici su u pripravnosti. Naime, mnoge je ovaj trenutak podsetio na izbijanje epidemije SARS-a 2003. godine, koja se kasnije iz Kine proširila na Hongkong, Vijetnam, Tajvan i Toronto. Tada je stradalo gotovo 800 ljudi.

Od posledica infekcije novim koronavirusom do sada su preminule dve osobe – dva starija muškarca iz Kine.

Iz preventivnih razloga na aerodromima su uvedeni punktovi na kojima se proverava telesna temperatura putnicima koji napuštaju Kinu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво