Pod lupom – inspekcija, civilno društvo i mediji u zašiti životne sredine

Seminar „Pod lupom – inspekcija, civilno društvo i mediji u zašiti životne sredine“ održan je u Zrenjaninu. Organizator ovog skupa je Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini, pri Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije.

Seminar je okupio oko 70 učesnika, a odvijao se kroz prezentacije, radionice i okrugli sto, sa ciljem sagledavanja međusobnih uloga u očuvanju okoline i stavljanja u vizuru druge strane.

„Svi se bavimo životnom sredinom, ali je posmatramo iz različitih uglova.Tek kad se svi razumemo, kad imamo dobru komunikaciju, moguće je i zajedničko delovanje i najefikasnije rešenje“, smatra Željko Pantelić, pomoćnik ministra životne sredine.

Sektor za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini u protekle dve godine organizovao je seminar za opštinske i pokrajinske inspektore životne sredine, kao i tri tematska seminara iz oblasti zaštite prirode, upravljanja otpadom i zaštite vazduha.

Ovi tematski seminari su pored inspekcije životne sredine okupili i tužioce i sudije, jer su i oni dragocena karika u zaštiti životne sredine.

Bez slabe karike

Prema Panteliću, nema smisla da na ovakvim sastancima inspektori razgovaraju o problemima životne sredine isključivo između sebe, već treba uključiti i druge relevantne aktere.

Zato su osim već pomenutih tužilaca i sudija u ove seminare uključili i naučne i stručne institucije, privredu i nevladin sektor. Nedostajali su još mediji.

„Svesni smo da mediji i NVO imaju veliki uticaj i zato smo rešili da ovaj poslednji seminar u nizu, a prvi put u Srbiji, poveže medije i organizacije civilnog društva sa inspekcijom. Bilo koja od ove tri karike da popusti loše ce odražava na zaštitu životne sredine - jedan je od zaključaka ovog skupa“, kaže Pantelić.

Građani često misle da je inspektor svemoćan, a on je ograničen zakonskim propisima, izdatim dozvolama i stanjem na terenu, što u Srbiji podrazumeva da ne postoji odgovarajuća infrastruktura koja bi trebalo da prati propise, poput nedostatka sanitarnih regionalnih deponija ili postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, zaključuje Pantelić.

I mediji imaju očekivanja od inspekcije, a to je veća dostupnost informacija. Zato ovakvo zajedničko okupljanje doprinosi smanjenju međusobnog nepoverenja i postizanju bolje komunikacije. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво