Takmičenjem od ideje do kvaliteta

Nove ideje su u osnovi svakog novog proizvoda, servisa, industrijskog procesa. Kod nas se „ne dešavaju“ svaki dan. Zapravo, za pokretanje naše privrede i ekonomije, trebalo bi da ih je mnogo, mnogo više. I da se za njih čuje.

U junu ove godine naša zemlja se priključila svetskom takmičenju za Nagradu za kvalitet inovacija (The Quality Innovation Award). Učešće u tom takmičenju bi, uz dugogodišnje članstvo Udruženja SRMEK (Udruženje za menadžment kvalitetom i poslovnom izvrsnošću Srbije) u Evropskoj organizaciji za kvalitet (EOK), trebalo da poveća inovacioni potencijal naših kompanija i njihovu vidljivost na svetskom tržištu.

Nagradu je 2007. godine ustanovila Finska asocijacija za kvalitet. Najbolje inovacije se proglašavaju u osam kategorija – od potencijalnih, preko onih za sektore zdravstva, obrazovanja, do novih poslovnih ideja za preduzeća različitih veličina. Prošle godine bile su prijavljene 464 novѝne.

„Želimo da povežemo kvalitet i inovacije. Inovativnost podrazumeva istraživanje; to je proces koji se zasniva na pokušajima i greškama, i ono što iz njega dobijemo treba da prikažemo drugima. Na ovom takmičenju svoja znanja dele inovatori iz 19 država, među kojima je sada i Srbija, čije sam stručnjake obučio da procenjuju vrednost i potencijal novih ideja“, objasnio je g. Tani Jarvinen, CEO Finske asocijacije za kvalitet.

Ovu obuku eksperata organizovalo je Udruženje SRMEK, koje sledeće godine u Beogradu organizuje Evropski kongres o kvalitetu. Prema rečima dr Jova Lojanice, predsednika Udruženja, taj kongres će biti prilika da se znanje o dobroj praksi upravljanja kvalitetom prenese u Srbiju i druge zemlje sa slabije razvijenom ekonomijom.

Ulaganje u kvalitet je investicija, ne trošak

Investiranje u kvalitet je znak da kompanija želi da resurse usmeri na projekte koji ostvaruju dodatnu vrednost, i omogući svojim zaposlenima okruženje za produktivan rad.

Bez obzira na to da li ste u privatnom sektoru i radite da ostvarite profit, ili u javnom sektoru gde pružate usluge građanima, morate raditi na najbolji mogući način, rekao je Tani Jarvinen.

Ukoliko morate na operaciju, želite da bude obavljena na najbolji način. Ukoliko želite da kupite proizvod, ne želite da se pokvari već sutra. Ipak, prema rečima našeg sagovornika, kvalitet proizvoda ili usluga je samo deo slike o kvalitetu. O njemu treba razmišljati na višem nivou – koliko su dobro organizovane naše kompanije. I ne samo kompanije, već i nacije i čitave države.

„Niko ne želi lošu uslugu! Ukoliko kompanija ili organizacija ne čini sve da njen proizvod ili usluga bude na najvišem nivou, njeni klijenti ne mogu biti zadovoljni u potpunosti. Po mom mišljenju, osnov za kvalitet jeste raditi prave stvari, u pravo vreme, za odgovarajuću cenu“, smatra Tani Jarvinen.

Najbolji način za to je stalno usavršavanje eksperata za kvalitet. Naš sagovornik smatra da osnov obrazovanja čine univerzitetske grupe na tehničkim fakultetima. Dodatna obuka za upravljanje kvalitetom, koja podrazumeva specijalizaciju za različite standarde u Finskoj, stiče se u saradnji sa organizacijama poput Finske asocijacije za kvalitet i drugim konsultantskim kućama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво