Festival „Moj lepi park“

Festival „Moj lepi park”, koji je nedavno održan u Bloku 19a na Novom Beogradu, zamišljen je kao jednodnevna manifestacija sa velikim brojem raznovrsnih aktivnosti. Glavni cilj festivala bilo je promovisanje projekta „Eko-oaza Blok 19a“ i ukazivanje na značaj, ali i nedostatak uređenih i oplemenjenih zelenih površina u gradovima. Govorilo se i o važnosti zdravog načina života u urbanim sredinama.

Zbog svoje dinamike i raznovrsnog programa, festival „Moj lepi park" je bio najinteresantniji najmlađim sugrađanima, koji su kroz više radionica imali priliku da se upoznaju sa značajem drveća i niskog rastinja u parkovima velikih gradova, kao što je Beograd. Sportske radionice donele su nezaboravne trenutke dobrog druženja i dobre zabave, dok je onlajn kviz bio značajan izvor informacija za sve koji su uzeli učešće u njemu.

Među ključnim aktivnostima festivala bila je ekološko-ornitološka radionica „Eko-oaza Blok 19a", koja je ukazala na značaj zelenila i ptica u gradskoj sredini. Posetioci su mogli da čuju o značaju ptica, prepoznavanju vrsta, načinima hranjena i o tome koliko drveće i nisko zelenilo znače za njihovo gnežđenje i hranjenje u urbanoj sredini. U okviru ornitološke radionice organizovana je i praktična radionica pravljenja hranilica sa farbanjem i postavljanjem kućica za ptice. Sportske radionice ‒ badminton, mini-tenis, mini-basket, fudbal, odbojka i brojne druge sportske aktivnosti ‒ omogućile su najmlađima aktivan boravak na otvorenom.

Treću oblast predstavljao je onlajn kviz znanja „Eko-oaza" sa nagradnom komponentom. Uz različite zadatke koji su bili obrazovno-informativnog karaktera, kviz je imao ulogu da bliže poveže ciljnu grupu sa projektom „Eko-oaza Blok 19a". Festival je organizovala nevladina organizacija „Moj lepi grad" u saradnji sa partnerima - Teniskim savezom Beograda (TSB) i osnovnim školama „Laza Kostić" i „Jovan Dučić".

Građane Beograda uskoro očekuje i nova akcija. Naime, u saradnji sa Sekretarijatom za stambene i komunalne poslove i JKP „Zelenilo" Beograd, tokom trajanja festivala simbolično je zasađeno stablo platana, u čemu je pomogla australijska ambasadorka Rut Stjuart. Tim činom je najavljena radna akcija sadnje zelenila pod nazivom „Zeleni Beograd" koja je planirana za peti oktobar na prostoru oko osnovnih škola „Laza Kostić" i „Jovan Dučić".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво