Konferencija povodom Svetskog dana zaštite životne sredine

U prostorijama Privredne komore Srbije (Terazije 23, velika sala, II sprat), danas se održava konferencija „Životna sredina ka Evropi” – EnE18 – kojom se u Republici Srbiji zvanično obeležava UN Svetski dan zaštite životne sredine.

Konferenciju organizuju strukovno udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine" i Privredna komora Srbije, a ove godine je posvećena temi „Zaštita prirode - razvoj odgovoran prema prirodi".

Plenarno predavanje drži Rade Glomazić, menadžer projekta NATURA 2000, čijom implementacijom rukovodi Hjuman dajnamiks

Deo smo prirode te zaštitom ptica, riba, biljaka i pejzaža pokušavamo da poboljšamo i svoj kvalitet života. Prirodu koju smo nasledili pritiskaju s raznih strana i u našem je interesu da zaustavimo štetu. U planiranju odgovornog razvoja, pri donošenju odluka o suštinskim pitanjima ‒ kao što su saobraćaj, energija i poljoprivreda ‒ mora se uzeti u obzir njihov uticaj na prirodu i životnu sredinu.

S obzirom na to, stručnjaci okupljeni na Konferenciji žele da ukažu na moguće posledice razvoja neodgovornog prema prirodi i da pokrenu na razmišljanje o tome da li je priroda zaštićena.

Zaštita prirode ne poznaje administrativne granice, važnost regionalnog pristupa koji promoviše mreža Env.net prepoznat je na najvišem evropskom nivou. 

Diskusija pod nazivom „Priroda bez zaštite?" predstavlja priliku da razmotrimo naš (svoj) odnos sa prirodom. 

Učesnici panela su uvaženi stručnjaci: dr Deni Porej, direktor WWF Adria, koji će govoriti o rezultatima istraživanja koje je WWF sproveo u Srbiji o socijalnim i ekonomskim vrednostima zaštićenih područja; prof. dr Predrag Simonović, sa Biološkog fakulteta u Beogradu, koji će govoriti o invazivnim vrstama riba i vezi između ribolovnog upravljanja i akvakulture u Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji; mr Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koji će govoriti o stanju u Republici Srbiji ‒ u pogledu zaštite prirode i obaveza Srbije u procesu pristupanja EU u toj oblasti; Klara Sabadoš iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode izlagaće na temu situacije oko zaštite prirode i mreže NATURA 2000 u Srbiji; Nikola Stanojević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica će svoje izlaganje usmeriti na zaštitu ptica i obaveze Republike Srbije u procesu pristupanja EU u toj oblasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво