Veliki jubilej Srpskog hemijskog društva

Danas i sutra, 30. septembra, održava se 54. savetovanje Srpskog hemijskog društva i obeležava 120 godina njegovog postojanja. To je deveto najstarije hemijsko društvo u Evropi, a deseto u svetu.

Prvo savetovanje Srpskog hemijskog društva održano je 1950. godine. „U radu ovogodišnjeg, 54. skupa, učestvovalo je više od 80 učesnika iz devet zemalja, kroz predavanja po pozivu, usmena saopštenja i poster-prezentacije.
Posebnu pažnju izazvala su plenarna predavanja, iz oblasti elektrohemije i sve popularnije proteomike u hrani, ishrani i zaštiti životne sredine", izjavila je prof. dr Vesna Mišković Stanković, predsednica SHD-a.

U okviru tog okupljanja održana je i peta po redu Konferencija mladih hemičara Srbije, gde su predstavljeni radovi iz oblasti medicinske hemije.

Srpsko hemijsko društvo jedno je od naših najstarijih naučnih društava, deveto najstarije hemijsko društvo u Evropi, a deseto u svetu. Izdaje naučni časopis Journal of the Serbian Chemical Society, Hemijski pregled i Vesti hemijskog društva. Društvo je do sada organizovalo mnogobrojne međunarodne i nacionalne naučne skupove, predavanja eminentnih svetskih naučnika, među kojima je svoje radove predstavilo i 12 nobelovaca.

broj komentara 0 pošalji komentar