Bezbedni na internetu

Ključ za bezbednost dece i mladih je da znaju pravila ponašanja za sigurno krstarenje internetom – kako da reaguju i kome da se obrate ukoliko se susretnu sa problemom, čulo se na tribini „Informacijom protiv digitalnog nasilja”, održanoj za učenike i roditelje u beogradskoj osnovnoj školi „Miroslav Antić”.

Tribina „Informacijom protiv digitalnog nasilja", održana 14. marta, deo je projekta za poboljšanje bezbednosti dece na internetu. Projekat sprovodi Centar za unapređenje kulture života i rada - ŽiR, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.
„Internet doživljavamo kao realnost, kao deo svakodnevice. Ovaj virtuelni prostor možemo koristiti za učenje, komunikaciju, marketing. Moramo biti svesni da svaki naš „boravak" u njemu ostavlja trag i da samo korišćenje interneta nosi određene rizike", rekla je dr Farida Basioni Stamenić, predsednica Upravnog odbora Centra za unapređenje kulture života i rada (ŽiR).
Cilj projekta je prevencija svih oblika digitalnog nasilja, naročito seksualnog nasilja, kao i povezivanje roditelja i nastavnika sa institucijama koje su dužne da reaguju ako do njega dođe.

Oprezno u „virtuelnoj realnosti"

Odrasli su nedovoljno upućeni u problem digitalnog nasilja, pokazalo je istraživanje koje je prošle godine sprovelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Podsetimo, dva od tri ispitana učenika smatraju da roditelji manje poznaju informatičke tehnologije od njih i ne vide ih kao partnere u digitalnoj komunikaciji. I sami roditelji sumnjičavi su prema svojim veštinama - čak 40% njih smatra sebe digitalno nekompetentnim i nedovoljno upućenim u problem digitalnog nasilja.

Da nije teško napraviti lažni profil na društvenim mrežama i predstaviti se kao vršnjak, pokazao je učesnicima u tribini Miloš Jež, art-dizajner elektronske grafike i multimedijalni umetnik. Sa današnjim tehnologijama nije potrebno mnogo vremena ni napora da se javno dostupne fotografije izmene i da se uz lažne podatke napravi lažni profil. Time se služe „predatori na internetu" da bi njihov „avatar" bio dovoljno uverljiv da pridobije pažnju deteta.
Tokom 2016. godine, Odeljenje za visoko-tehnološki kriminal MUP-a Srbije uhapsilo je 44 predatora na internetu.

Na tribini je rečeno i da svaka drastična promena ponašanja deteta - povlačenje u sebe, prestanak komunikacije sa najbližima, promena u ponašanju pre, za vreme i posle korišćenja interneta, uz teškoće u učenju, slabu koncentraciju i pamćenje, nerado odlaženje u školu - može da posluži kao crveno svetlo za roditelje i nastavnike, da ukaže da se nešto dešava sa detetom.
„Digitalno nasilje može da se desi u svakoj sredini. Najvažnije je da se ne ćuti. Ukoliko imate druga ili drugaricu koji trpe digitalno nasilje, drugarstvo biste pokazali time što biste rekli odrasloj osobi u koju imate poverenja šta se dešava", rekla je Biljana Radosavljević, direktorka Osnovne škole „Miroslav Antić" i dodala da bi roditelji, osim poznavanja modernih tehnologija, trebalo da posmatraju i slušaju svoju decu.

„Interesujte se za ono što vaše dete radi na internetu, i budite istrajni u tome. Ovladajte veštinama korišćenja računara, tražite od svog deteta da vam pomogne, učite od njega, zajedno istražujte za šta sve može da se koristi internet, nađite korisne informacije za školu, posao, svakodnevni život. Kao partneri, lakše ćete odoleti izazovima", naglasila je Biljana Lajović, specijalista školske psihologije.

Skoro svi prisutni roditelji složili su se sa preporukama koje su čuli na tribini: potrebno je da uspešno koriste računar i internet; da znaju i prate šta njihova deca rade na internetu; važno je da postave pravila i kontrolišu da li deca poštuju ta pravila. Tribinu smatraju korisnom i dovoljno informativnom, posebno predloženi model prevencije koji se ogleda u saradnji roditelja i deteta. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво