Provera tačnosti deklaracije

U Laboratoriji za molekularnu biologiju biljaka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo razvijena je metoda za otkrivanje prisustva, identifikaciju i utvrđivanje količine molekula DNK životinjskog porekla u hrani za ljude i za životinje.

Ovakva usluga potrebna je i korisna zbog toga što sastav uvezenih namirnica, pre svega poreklom iz zemalja koje su van Evropske unije, često ne odgovara datoj deklaraciji.
Prema rečima dr Mire Milisavljević, naučnog saradnika Laboratorije za molekularnu biologiju biljaka (IMGGI), ova tehnologija zasniva se na umnožavanju fragmenata DNK za koje se pokazalo da su karakteristični za određenu životinjsku vrstu. U te svrhe koristi se „pi-si-ar" (PCR) metoda, kojom se može utvrditi prisustvo sirovina svinjskog, pilećeg, ovčijeg, kozjeg, magarećeg i goveđeg porekla u namirnicama. "Ono što je prednost primene ove metode zasnovane na otkrivanju prisustva delova molekula DNK, u odnosu na druge kojima se identifikuju proteini, jeste njena osetljivost. Ona detektuje DNK u tragovima, a to je vrlo važno za ispitivanje proizvoda koji prolaze kroz tehnološke procese koji podrazumevaju termičku ili hemijsku obradu, koje dovode do degradacije proteina. Oni se u takvim proizvodima ne mogu više detektovati. Delovi DNK ostaju i nakon takve obrade i mi ih možemo detektovati, identifikovati njihovo poreklo i utvrditi količinu", rekla je dr Milisavljević.
Metoda koju primenjuju u Institutu u potpunosti je usklađena sa evropskim standardima i proverava da li je deklaracija, izdata za određeni prehrambeni proizvod, u skladu sa njegovim realnim sastavom. Ova usluga postala je veoma tražena nakon što su u prehrambenim proizvodima u Nemačkoj otkrili tragove konjskog mesa, što nije bilo naznačeno na deklaraciji, te je dovelo u pitanje bezbednost upotrebe takvih proizvoda.
Uslugu mogu da koriste pripadnici jevrejske i islamske veroispovesti koji po verskim zakonima ne smeju da konzumiraju namirnice svinjskog porekla, odnosno hindu vernici, koji u ishrani ne koriste govedinu. Pored toga, u našem društvu su sve popularniji vegetarijanski i makrobiotički programi ishrane, koji isključuju korišćenje mesa u cilju poboljšanja zdravstvenog stanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво