Domaći stručnjaci dokazali lekovita svojstva aronije

Jednomesečna studija Instituta „Dr Josif Pančić“ u saradnji sa Laboratorijom za neurokardiologiju Kliničkog centra „Bežanijska kosa“ dokazuje da organski sok aronije utiče na snižavanje krvnog pritiska i da poseduje moćna antioksidativna svojstva.

Stručnjaci Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ u saradnji sa Laboratorijom za neurokardiologiju Kliničkog centra „Bežanijska kosa“ sproveli su jednomesečnu kliničku studiju o efektima organskog soka aronije na krvni pritisak i biohemijske parametre. Uticaj je utvrđivan kod ispitanika u početnim fazama povišenog krvnog pritiska koji nisu na terapiji antihipertenzivima.

Ispitanici su u toku studije konzumirali dva puta po 100 ml soka dnevno. Posle završetka studije, konstatovano je da su prosečni dvadesetčetvoročasovni sistolni i dijastolni pritisak kao i sistolni i dijastolni pritisci za vreme budnog stanja, statistički značajno smanjeni.

Uočeno je i značajno smanjenje nivoa triglicerida kao i ukupnom i LDL holesterola. Dobijeni rezultati ukazuju na potencijalni pozitivan uticaj konzumiranje soka od aronije na krvni pritisak i lipidni status kod osoba sa početnim fazama hipertenzije.

Prevencija i održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema 

Istovremeno je sprovedena studija kojom je ispitivan uticaj soka aronije na profil masnih kiselina u eritrocitima i ćelijske antioksidativne enzime zdravih ispitanika. Rezultati pokazuju da konzumiranje soka aronije ispoljava pozitivne efekate na aktivnost ćelijskih antioksidativnih enzima i statusa masnih kiselina, najverovatnije mehanizmom indirektnog antioksidativnog delovanja na profil masnih kiselina u sastavu membrana ćelija.

Na osnovu navedenih istraživanja, zaključuje se da polifenolima bogat sok aronije može imati potencijalnu ulogu u zaštiti ćelije od oksidativnog oštećenja ćelija i preventivnu ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Studija je realizovana u okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tradicionalni i novi proizvodi od plodova gajenih i samoniklih vrsta voćaka i vinove loze i nus-produkata u preradi, sa posebnim osvrtom na autohtone sorte: hemijska karakterizacija i biološki profil. Rukovodilac projekta je naučni savetnik u Institutu „Dr Josif Pančić“ dr Katarina Šavikin.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво