Bouviju pauk, Merjkuriju rak, a obad za Bijonse

Kad je 2009. godine jedan pauk nazvan po Dejvidu Bouviju, bio je to još jedan podatak o značaju britanskog umetnika. Ali, pošto je Bouvi početkom godine napustio ovu planetu, odjednom se i na tog pauka, koji obitava u Maleziji, gleda drugim očima. Osim njega, razni drugi pripadnici sveta faune dobili imena po poznatim ličnostima.

Боувију паук, Мерјкурију рак, а обад за Бијонсе Боувију паук, Мерјкурију рак, а обад за Бијонсе

Odluku da ga nazove Heteropoda davidbowie doneo je Peter Jeger, nemački stručnjak za pauke. Imajući na umu da je sedamdesetih godina prošlog veka, u liku Zigija Stardasta, Bouvi nastupao s pratećim bendom „Pauci s Marsa“ i 1972. izdao istoimeni album, Bouvijev poštovalac, Peter Jeger, novootkrivenom dlakavom žutom stvoru nadenuo je ime po tom svestranom umetniku.

Dejvid Bouvi nije jedina svetska zvezda koja je dobila čast da se po njoj nazove neki primerak iz životinjskog sveta. Poslednjih godina, učestali su primeri da se nove vrste iz carstva faune ovenčaju slavnim imenom.

Na taj način skreće se pažnja svetske javnosti o značaju očuvanja narušenog sklada u prirodi i sve nemilijem uništavanja mnogobrojnih staništa širom Zemlje. Iako se svake godine otkrije, u proseku, između petnaest i dvadeset hiljada novih životinjskih vrsta, ipak se uglavnom radi o manjim primercima.

Međutim, razmišljanje je taksonoma, odnosno stručnjaka koji se bave izučavanjem i klasifikovanjem novih vrsta, ako se novootkrivenoj životinji da ime po nekom poznatom, onda će ljudi možda s više razumevanja sagledati probleme s kojima se suočava jedina planeta na kojoj trenutno živimo. Zato Internacionalna komisija zoološke nomenklature sve češće odobrava imena po proslavljenim osobama.

I Bijonse, američka pevačica, glumica, plesačica, imala je čast da u svetu faune dobije dvojnika. Radi se o obadu, odnosno konjskoj muvi, istaknutog donjeg dela tela zlaćane boje. Iako otkriven osamdesetih godina prošlog veka, ovaj obad je tek 2011. godine proglašen „divom u svetu muva“ i nimalo slučajno dobio ime po Bijonse.

Osim Bouvija, u svetu pauka bliznakinju je dobila i Anđelina Džoli, američka glumica, istaknuta i u dobrotvornom radu s izbeglicama, Nil Jang, kanadski muzičar, kao i Bono, pevač i frontmen irske grupe "U2".

Po Miku Džegeru, pevaču jedne od naistaknutijih rok grupa „Rolingstons“, nazvan je stvor koji je živeo u Africi pre devetnaest miliona godina. Ova izumrla životinja, kako stručnjaci po fosilnim ostacima procenjuju, ličila je na mešavinu između omanjeg nilskog konja i svinje izduženih nogu.

Ova neobična beštija dobila je ime (Jagermareyx naida), što u prevodu znači Džegerova vodena nimfa. Razlog – otkrivene kosti vilice ukazuju da je ova životinja imala velika usta, slično kao i Mik Džeger.

I Džon Lenon, jedan od četvorice slavnih „Bitlsa“, ima životinjskog dvojnika. Jedna vrsta tarantule, Bumba lennoni, dugačka između tri i četiri centimetra, otkrivena u severoistočnoj brazilskoj oblasti Para, zove se po nesrećno nastradalom muzičaru.

Ostala trojica muzičara iz legendarne grupe, Džordž Harison, Ringo Star i Pol Makartni, takođe su dobili svoje bube. Po Frediju Merkuriju, rođenom kao Faruk Balsara, nazvana je vrsta raka, otkrivena nedaleko od obale Zanzibara, grada u današnjoj Tanzaniji, u kojoj je frontmen grupe „Kvin“ rođen.

Možda najveći broj raznorodnih vrsta ipak krasi ime Frenka Zape, legendarnog američkog muzičara. Naime, Zapa ne samo da je ovekovečen kao pauk, on je i vrsta meduze, riba iz Nove Gvineje, kao i rak.

Jedan od taksonoma, koji je rešio da novoj vrsti životinje da ime Zapa, ovako je obrazložio odluku: „Volim njegovu muziku, poštujem njegove političke i moralne principe, a 'zapa' tako dobro zvuči kao deo binarne nomenklature“.

Podsećanja radi, binarna nomenklatura način je latinskog imenovanja vrsta u biologiji, sastavljenog iz dve reči, od koje je prva ime roda, a druga epitet vrste.

A Madona, kao mikroskopski organizam, čije je stanište u vodi, može da opstane sto dvadeset godina bez hrane, na izuzetno visokim temperaturama. Lejdi Gaga pojavila se prerušena u insekta i pre nego što je dobila svog insekta. Bil Gejts, osnivač „Majkrosofta“, ima krilatog blizanca.

Britanski glumac Džon Klis, jedan od Montipajtonovaca, ima brata među lemurima. Jedna vrsta lemura, koji inače uglavnom žive na Madagaskaru, zove se Klisijev vunasti lemur (Avaxi cleesei).

Taj lemur, baš kao i Klis, u liku predstavnika Ministarstva uvrnutog hodanja, neobično se kreće. Nije baš Klis slučajno dobio tu čast, istakao se kao borac za očuvanje ovih jedinstvenih životinja.

Na listi životinja koje su pozajmile imena od slavnih su i Džim Morison kao izumrli gušter, Šakira kao osa, Elton Džon kao rak, Arnold Švarceneger u liku insekta iz porodice Carabidae.

Međutim, osim savremenih umetnika, u životinje su se prerušili, između ostalih, velikani poput Vilijama Šekspira, Johana Volfganga fon Getea, Konfučija. Spisak je zaista dugačak. Slična priča je u svetu biljaka, i flora se kiti slavnim imenima. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво