Škola za sve đake

Osim porodice, škola predstavlja najvažnije socijalno okruženje u kome odrastaju sva deca najrazličitih potreba, među kojima su deca sa smetnjama u razvoju. Za nastavnike je poseban izazov kako da izađu u susret učenicima koji imaju poteškoće u razvoju, učenju i ponašanju, jer takvi učenici zahtevaju posebne vidove podrške.

U našoj zemlji je inkluzivno obrazovanje zvanično uvedeno 2009. godine. Usvajanjem posebne regulative, otvorena su vrata svih škola za učenike sa smetnjama u razvoju.

Neke zemlje već decenijama neguju otvorenost škola prema svim đacima. Osim tipičnih škola, u većini zemalja postoje i male škole koje su, pre svega, namenjene učenicima sa smetnjama u razvoju.

U nekim zemljama je prisutna praksa obrazovanja heterogenih grupa učenika u znatno manjim odeljenjima – do 15 učenika, uz dva učitelja, od kojih jedan koristi znakovni jezik ili vlada posebnim metodama u radu, kao što su Hrvatska i Italija.

S druge strane, postoje zemlje koje su razvile klasterski odnos između osnovne i male škole u kojima se radi sa učenicima sa smetnjama u razvoju (Finska).

Posebno je zanimljivo ispitati kako se na fakultetima budući učitelji i nastavnici u svetu, ali i kod nas, pripremaju za izazove inkluzivnog obrazovanja.

U Finskoj je jako teško upisati studije za buduće prosvetne radnike, pa retko ko uspe da upiše ovaj fakultet u prvom pokušaju. Na 10 mesta konkuriše i do 1000 kandidata, što pokazuje kakav je ugled prosvete i prosvetnih radnikau Finskoj i kakav značaj Finci pridaju kadru koji će vaspitavati buduće naraštaje – kako decu sa normalnim, tako i decu sa posebnim potrebama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво