Programeri – zlata vredni

Široka primena softvera u svakoj oblasti našeg života generiše neprekidan rast tržišta mobilnih aplikacija, čime rastu i potrebe za kvalitetnim programerima iz ove oblasti. Domaći stručnjaci se relativno brzo zapošljavaju, a posebno otvoreno za njih je – strano tržište.

Програмери – злата вредни Програмери – злата вредни

Znanje razvoja aplikacija za mobilne uređaje jako je traženo i finansijski isplativo – bilo da samostalno prodajete vlastitu aplikaciju, ili koristite svoje znanje za realizaciju tuđih ideja i izradu aplikacija u okviru neke aj-ti kompanije.

Programer Ivan Nedeljković već godinama se bavi razvojem softvera, uglavnom za "Apple" uređaje. Zaposlen je u jednoj švajcarskoj kompaniji, mada kaže da u ponudi ima i honorarnih projekata. U svojoj karijeri najviše je radio za strance, dok je svega nekoliko projekata realizovao za domaće tržište.

„Posao programera zahteva konstantno usavršavanje. Trudim se da svakodnevno učim i usvajam nova znanja, inače bih vrlo brzo prestao da postojim kao programer“, tvrdi Nedeljković.

Povezanost obrazovnog sistema s privredom

Iako je potražnja za stručnjacima u sferi informaciono-komunikacionih tehnologija velika, za njihovo pozicioniranje na tržištu od ključne važnosti je i povezanost obrazovnog sistema sa privredom, ali i dobar nastavni kadar, koji u našoj zemlji manjka, kažu stručnjaci.

Profesor dr Bojan Ristić, direktor Visoke strukovne škole za informacione tehnologije kaže da naši stručnjaci sa fakultetima i visokim školama informaciono-komunikacionog usmerenja lako dolaze do posla i u Srbiji i u inostranstvu, za razliku od onih koji su po obrazovanju pravnici ili ekonomisti.

„Tržište je gladno dobrih programera – i kod nas i u regionu. Ipak, mladi programeri iz Bugarske ili recimo Hrvatske, takođe, zbog plaćenijeg posla, odlaze u razvijenije države Evropske Unije. Kod nas je, s druge strane, dobro to što velike međunarodne kompanije, kao što je 'Majkrosoft' za regionalni centar, biraju upravo Beograd pa se dobro plaćen posao programera može obavljati i u Srbiji“, objašnjava Ristić.

Očekuje se da će vrednost tržišta mobilnih aplikacija vrlo brzo dostići 50 milijardi dolara. Broj preuzetih aplikacija raste ogromnim ubrzanjem – u 2008. godini bilo je nešto više od dve milijarde preuzimanja, a procenjuje se da će 2016. godine broj preuzetih mobilnih aplikacija biti oko 65 milijardi.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво