Forenzička analiza dentalnog otiska

U savremenoj pravosudnoj praksi, forenzika je nauka broj jedan kad je reč o objektivnim dokazima protiv počinilaca krivičnih dela. Uprkos tome, dolazi do neosnovanih presuda a jedan od razloga je i taj što je analiza dentalnog otiska još uvek daleko od egzaktnog naučnog postupka, kako smatra Dejvid Šits, profesor fizike na Univerzitetu „Bafalo“.

Kada postoje tragovi ujeda na telu žrtve, vrši se upoređivanje sa dentalnim otiskom osumnjičenog. Stomatolozi koji se bave dentalnom identifikacijom u okviru kriminalnih istraga i prilikom masovnih katastrofa, interpretiraju dobijene dokaze u skladu sa dve osnovne postavke opšteg Uputstva.

Ispitivanje jedinstvenosti dentalnog otiska

Prva premisa od koje se polazi je činjenica da je dentalni otisak jedinstven i individualan kao što je i otisak prstiju. Druga je pretpostavka da ljudska koža, kao najčešće mesto ujeda, precizno odražava taj otisak. Dr Šits naglašava da ove dve osnovne pretpostavke do sada nisu na objektivan i naučni način dokazane.

Profesor Šits je sa timom naučnika Škole za dentalnu medicinu Univerziteta „Bafalo“, odlučio da sprovede objektivnu naučnu studiju radi validacije ove dve pretpostavke na kojima se zasnivaju brojne dosadašnje presude. Istraživači su ispitali više od hiljadu zubnih otisaka i na stotine tragova ugriza na ljudskoj koži. Uz pomoć kompjuterske statističke analize, vršeno je upoređivanje zubnih otisaka sa bazom ujeda.

Rezultati su pokazali da je teško precizno razlikovati koji su zubi na otisku ujeda u slučaju da postoji veoma sličan raspored zuba, objasnio je Šits. Ova činjenica je dovoljan dokaz da se ne može sa značajnom sigurnošću potvrditi veza traga ujeda sa konkretnom osobom. Drugim rečima, zaključak je da su moguće greške prilikom identifikacije koje vode osuđivanju nevinih osoba.

Ovo je do sada najobimnije istraživanje rađeno na uzorcima ljudske kože dok su neke od ranijih studija bile zasnovane na analizama uzoraka kože životinja. Posledice su dalekosežne jer dovode pod sumnju presude koje su pretežno bile zasnovane na dentalnom otisku kao ključnom dokazu.

Dentalni otisak kao ključni dokaz

U poslednjih 15 godina, najmanje 25 ljudi, ranije osuđenih na osnovu dentalnog otiska, oslobođeno je optužbi na osnovu DNK analize. Nacionalna organizacija koja pruža pomoć nevino osuđenim licima, na osnovu najnovijih rezultata istraživanja sprovedenog na Univerzitetu „Bafalo“, trenutno radi na izbacivanju tragova ugriza kao verodostojnog forenzičkog dokaza u krivičnim precesima.

Šits smatra da će to, ne samo pomoći da se spreči donošenje pogrešnih presuda već i podići nivo socijalne pravde a takođe pomoći i onima koji su već bili nevino osuđeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво