Hoverkraft nove generacije

Vozilo koje se kreće na vazdušnom jastuku, a prolazi tamo gde ne mogu ni brod ni automobil – to čudo od vozila je hoverkraft. Ovo originalno prevozno sredstvo je znatno unapređeno tako da je njime sada lakše upravljati.

Već 50 godina hoverkraft ima ulogu višenamenskog vozila koje, zahvaljujući tome što se kreće po vazdušnom jastuku, može da se kreće iznad tla i iznad površine vode, prolazeći tamo gde ne mogu da prođu ni čamci ni vozila na četiri točka.

Nekoliko novih rešenja je omogućilo da se ovom složenom mašinom lakše upravlja. Jedno od najvažnijih je na sistemu površinske kontrole. Konstruisani su zakrilci koji smanjuju tendenciju hoverkrafta da se naginje u krivninama. 

Zbog svojih jedinstvenih tehnoloških karakteristika, ovako unapređeno vozilo može lakše da se koristi u vanrednim situacijama, u poplavama, na primer. Ili kod izlivanja naftnih mrlja. Da bi ovo vozilo bilo upotrebljivo, neophodan je dobar trening. Za manevrisanje na vodi, potrebna je velika veština.

Ideja o stvaranju nove generacije hoverkrafta se rodila je u Ligurniji, regiji u Italiji. Ovde su pomorski inženjeri i drugi stručnjaci radili na inovacijama i unapređenju originalnog dizajna. Inovacije su deo programa Evropskog istraživačkog projekta. 

Marko Mastrangeli, vođa projekta, imao je dobra iskustva sa hoverkraftom. Suočio se i sa njegovim manama. „Pre 27 godina, kupio sam kompaniju koja je imala dva mala hoverkrafta proizvedena u SAD. Tada sam shvatio kolike su njihove mogućnosti za rad u laguni, ali oni su bili suviše mali. Pokretao ih je dvotaktni motor“, istakao je Mastrangeli.

Novi model hoverkrafta dobiće obalska straža u bazi u Veneciji i nekoliko baza duž reke Po. Sa tih lokacija moguće je reagovati za slučaj opasnosti na teritorijama tridesetak opština. Planira se i formiranje timova sa specijalnom opremom koji će biti opremljeni za akcije spasavanja. Takođe, hoverkrafti će biti spakovani u kontejnere na roterdamskom aerodromu, spremnim za pokret u svakom trenutku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво