Gravitacionim talasima do Velikog praska

Stotinu godina posle Ajnštajnovih predviđanja u Teoriji relativiteta, gravitacioni talasi su otkriveni. U timu opservatorije LIGO iz Kalifornije kojoj svet duguje ovo otkriće je i Vuk Mandić, naučnik rođen u Priboju, a sada profesor na univerzitetu u Minesoti.

Posle sudara dve crne rupe od kojih je svaka imala masu kao 30 naših Sunca, energija koja je oslobođena stvorila je gravitacione talase koji su zabeleženi laserskim instrumentima.

Sudar crnih rupa se desio 1,3 milijarde svetlosnih godina daleko, dakle, zaista daleko, ali opet dovoljno blizu da se razume njihovo ponašanje koje pomalo liči na ljudsko.

„Znamo da one mogu da žive u parovima i da mogu da se kreću spiralnom putanjom jedna prema drugoj, na kraju i spoje, i da tada oslobađaju veliku količinu energiju“, objašnjava Mandić.

Na pitanje zbog čega su gravitacioni talasi toliko važni, Mandić odgovara da će naučnici sada biti u mogućnosti da kroz gravitacione talase posmatraju potpuno nove procese u svemiru koje do sada nisu bili u mogućnosti da vide.

Možda čak i početak Kosmosa, tvrde u Mandićevom timu. Pribojac koji je 1992. godine otišao za SAD, sada profesor u Minesoti kaže da je ovo otkriće kruna u nauci.

„Pokazuje vrednost odricanja koje svi mi u nauci moramo da pokazujemo da bismo došli do ovakvog događaja“, ističe Mandić.

Prema njegovim rečima, moguće je da u budućnosti čovek razvije mnoštvo pronalazaka koji će iskoristiti postojanje gravitacionih talasa i njihovo putovanje kroz svemir.

Putovanje kroz vreme, kaže, teško da bi moglo da bude jedan od njih. Za sada.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво