Odgovori lekara, 13. februar 2016.

Ni ove subote po savet lekara ne morate da izađete iz kuće. Dovoljno je samo da pošaljete pitanje na našu adresu. Ovog vikenda sa nama su bili lekari Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Na desnom kapku sa donje strane (do nosa) imam blago zadebljanje, koje je ostalo posle manje upalne promene (čmička), od pre mesec dana. Upala mi je tretirana „enbecinom“ i trajala je oko 15 dana. Nastavljeno je tretiranje do preključe. Sada me to malo iritira kada trepćem. Ne pušim, ne konzumiram alkohol niti bilo kakve opijate. Kako da to lečim?

Odgovor: Savetujemo Vam toaletu rubova kapaka razblaženim 25-odstotnim rastvorom pe-ha neutralnog šampona tri do četiri puta dnevno u narednih desetak dana (umivanje „na zatvorene oči“) uz prekid terapije „enbecin“ mašću. Ukoliko tegobe budu prisutne i nakon gore navedenog tretmana savetujemo vam pregled kod oftamologa VMA. (doktor Dalibor Stevanović, Klinika za očne bolesti VMA) 

Pitanje: Kako je bolje prestati sa upotrebom cigareta, odjednom ili postepeno? I koja je prirodna namirnica najadekvatnija zamena za nikotin? (M.N.) 

Odgovor: Kao i sve psihoaktivne supstance, tako i nikotin, odnosno pušenje zahteva postepeno smanjivanje, da bi se izbegli apstinencijalni simptomi, koji su inače kod upotrebe cigareta veoma blagi. Ako imate još neka pitanja i dileme, neophodno je da se izvrši psihijatrijski pregled, koji možete obaviti u VMA, bilo sa regularnim uputom, bilo na lični zahtev. 

Svi srpski ili strani državljani mogu da koriste usluge pregleda i lečenja na VMA na lični zahtev i u tom slučaju sami snose troškove. Lečenje se odbija preko Specijalističke poliklinike, od ponedeljka do četvrtka, u vremenu od 15.30 do 19.30 časova uz obavezno prethodno zakazivanje. (doktor Mirko Dolić, načelnik Klinike za psihijatriju VMA)

Brojevi telefona za zakazivanje pregleda i dodatne informacije:  

011/2662-717
011/3608-498
011/3609-398
011/3609-399

Pitanje: Suprug (73) je imao pluralni izliv i urađena mu je punkcija i juče je operisan. Navodno mu je ustanovljen karcinom pleure. Kakvo je lečenje moguće? (M.K.) 

Odgovor: Karcinom pleure može bii primarni, odnosno da predstavlja tumor koji je potekao od plućne maramice, a može biti i metastaza nekog karcinoma van grudnog koša. U slučaju da je tumor primarni, na raspolaganju je hirurško lečenje u ređim slučajevima, a češće samo hemoterapija.

U slučaju da je tumor metastatskog karaktera, najčešće se sprovodi lečenje primarnog tumora u sklopu koga dolazi do povoljnih efekata i na metastazama po pleuri. U oba slučaja lečenje se završava pleurodezom, odnosno izazivanjem slepljivanja listova plućne maramice i cilju sprečavanja ponovnog nakupljanja tečnosti unutar pleuralnog prostora. (pukovnik docent doktor Vlado Cvijanović, VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво