Читај ми!

Odgovori lekara, 19. septembar 2015.

Bole Vas: leđa, noge, ruke. Imate problem sa: srcem, plućima, organima za varenje. Brine Vas zdravstveno stanje roditelja ili dece. Za savet pitajte lekare RTS-ove onlajn bolnice. Svake subote na Vaša pitanja odgovaraju doktori najeminentnijih zdravstvenih ustanova u Srbiji. Ovog vikenda su nam pomagali lekari Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Posljednjih pet-šest dana osjećam nekakva peckanja po koži, kao da me „blago“ ubada na hiljade igala i to uglavnom po grudima, rukama i leđima. To se dešava čim se malo zagrijem i krenem sa nekom fizičkom aktivnošću. Interesuje me da li je to možda neka alergija ili posledica stresa, jer preko četiri godine se bavim poprilično stresnim poslom? Bavim se i rekreativno i sportom: trčanje, plivanje, fudbal. Do sada nisam imao identičnih situacija. Imam 25 godina, 182 santimetra sam visok i imam oko 78 kilograma. (M.M)

Odgovor: Najverovatnije se radi o holinergijskoj urtikariji. Potrebno je da se javite na pregled kod nadležnog dermatologa. Ako se odlučite se za pregled u VMA, potrebno je da zakažete pregled na telefone 011/3608-498 ili 011/3609-398, svakog radnog dana do 15.30 časova, uz uput za specijalistički pregled izdat od strane izabranog lekara ili na iste brojeve telefona, od ponedeljka do četvrtka, od 15.30 do 19 časova, uz plaćanje pregleda. (Puk. prof. dr sc. med. Radoš Zečević, VMA)

Pitanje: Da li je operacija ginekomastije besplatna i, ako jeste, u kojim to beogradskim ustanovama? Predstavlja mi ogroman problem i ogroman teret, godinama već izbegavam uske majice, bazene, mora i slično kako ne bih morao da se skidam.

Odgovor: U VMA na operaciju ginekomastije mogu da dođu sa uputom od strane izabranog lekara vojni i civilni osiguranici. Uput mora da bude overeni od strane nadležnog fonda RZZO, ukoliko je prebivalište van Beograda. Potrebno je najpre da se dođe na pregled kod endokrinologa i hirurga plastičara. Ukoliko postoji indikacija za operaciju, u sklopu preoperativne pripreme potrebno je da se urade laboratorijske i dijagnostičke procedure, kao i internistički preopeativni zaključak. (Potpukovnik asistent mr sc. med. dr Saša Milićević, VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво