Читај ми!

Odgovori lekara, 5. septembar 2015.

Subota je dan za savete lekara. Sa nama su i ove nedelje lekari Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Već dva meseca (na svakih 15 dana) na podlaktici desne ruke (gornja strana) pojavi mi se plik. On je veličine 4-6 mm i pun je krvi. Sam se otvori i tada alkoholom obrišem krv. Nakon toga skida se i koža od plika, koja liči na opekotinu od cigarete. Ranica se osuši i u narednih nekoliko dana nestaje. Nema nikakvih ožiljaka, ni svraba, ni bola. Šta da radim, kojem lekaru da se javim? Šta mi savetujete? (S.P)

Pitanje: Kako lečiti psorijazu? Imam je već pet godina i odlazim u Kožnu kliniku. Dobijam kremu „kortizon“, ali mi ona ne pomaže. Šta da radim? (M.N)

Odgovor na dva prethodna pitanja:  Potrebno je da se javite na pregled  kod dermatovenerologa. Ukoliko se odlučite za VMA, potrebno je da pregled zakažete u Kabinetu za kožne i polne bolesti VMA na telefone: 011/3608-498 ili 011/3609-398, svakog radnog dana do pola četiri, uz uput za specijalistički pregled koji mora biti overen od nadležnog fonda osiguranja. Pregled možete zakazati na iste brojeve telefona, od ponedeljka do četvrtka, od pola četiri, ali uz plaćanje. (Prof. dr Radoš Zečević, VMA)

Pitanje: Moj sin ima dve godine i dobio je na poklon patike bez anatomskog uloška. Do sada je uvek nosio anatomsku obuću, a čula sam da ona i nije tako dobra. Da li da nosi patike koje je dobio na poklon? (P.J)

Odgovor: Pri izboru dečje obuće, važno je da su prve cipele visoke (iznad skočnog zgloba), da je petni deo čvrst, đon ravan, mekan i elastičan. Bilo bi dobro da je obuća izrađena od prirodnih materijala i da ne bude lepljena. Cipele mogu da imaju i anatomski uložak, ali to nije neophodno i to ne znači da dete neće imati ravna stopala ako je nosilo ovakvu obuću. Na pojavu ravnih i spuštenih svodova utiču i mnogi drugi faktori.

Međutim, praksa je pokazala da je pojava ovog i drugih deformiteta (iks-noge, deformiteti kičme) mnogo manja kod dece koja su do treće godine, a mnoga i do polaska u školu nosila obuću sa anatomskim uloškom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво