Читај ми!

Odgovori lekara, 29. avgust 2015.

I ove subote, RTS-ova onlajn bolnica je sa Vama. Danas nam pomažu lekari Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam 20 godina i čudan osećaj u glavi. Nije vrtoglavica i ne znam kako tačno da ga opišem, ali kao da imam pritisak u glavi i pred očima mi je mutno i imam mučninu. Doktor mi je rekao da imam nizak pritisak, a radio sam analize krvi i imam nedostatak vitamina D. Danima se tako osećam i ništa se ne menja. Ja sam u inostranstvu i molim Vas da mi kažete šta da radim? (D.P)

Odgovor: Svakako je potrebno da nadoknadite vitamin D do optimalnih vrednosti uz nadležnost lekara. Što se tiče vaših subjektivnih tegoba, neophodan je internistički i neurološki pregled da bi se definisala etiologija (uzrok) Vaših tegoba (Prof. dr Evica Dinčić, Klinika za neurologiju VMA)

Pitanje: Da li je tačno da je bolja zaštita kože sa kremama sa većim zaštitnim faktorom? (L.M)

Odgovor: Sunčanje se generalno ne savetuje. Opšta preporuka je da se ne izlažete sunčevim zracima u periodu od 11 do 17 časova. Vreme koje je potrebno da protekne od izlaganja sunčevim zracima do pojave crvenila zavisi od: tipa kože, geografske širine na kojoj boravimo, upotrebe određenih lekova. Ukoliko boravimo na otvorenom neophodno je: nositi šešir, naočare za sunce, adekvatnu odeću, a na izložene delove tela nanositi preparate za zaštitu od UV zračenja - protiv UVA i UVB spektra (preparati koji na kutiji ima zaokruženu oznaku UVA).

Preparati s većim zaštitnim faktorom obezbeđuju bolju zaštitu, tako da se savetuje korišćenje krema ili losiona s faktorom većim od 30 (SPF>30). Sada postoje preparati za zaštitu od UV zračenja koji su namenjeni za osobe sa: suvom ili masnom kožom, za osobe koje se često i mnogo znoje, za osobe s osetljivom kožom, tako da u dogovoru s dermatologom, svaka osoba može pronaći odgovarajući preparat za zaštitu od sunčevog zračenja. Nepotrebno je prekrivati mladeže na koži flasterom tokom boravka na otvorenom, jer maligni tumori kože mogu nastati i na koži na kojoj prethodno nije bilo drugih promena. (Doc. dr Željko Mijušković, Klinika za kožne i polne bolest VMA)

Pitanje: Na svaka tri meseca vadim krv i radim analize. Prijatelji mi kažu da je to previše, ali ja sam jedino tako sigurna da mi je zdravlje dobro. Nemam nikave tegobe. Ko je u pravu: oni ili ja? (J.R)

Odgovor: Divno od Vas što vodite računa o svom zdravlju i svaki pojedinac bi trebalo tako da se ponaša. Ukoliko osoba nema zdravstvene tegobe, kao što je u vašem slučaju, laboratorijske analize (u obimu krvne slike, pregleda urina i osnovnih biohemijskih parametara) uradi jednom  do dva puta godišnje iz preventivnih razloga. Te analize će lekaru poslužiti da prati Vaše zdravstveno stanje. Ukoliko pacijent ima zdravstvene tegobe, tada lekar, po potrebi i češće upućuje pacijenta u laboratoriju i određuje panel analiza koje je potrebno uraditi. (Doc. dr Pejović Pejović, VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво