Odgovori lekara, 20. maj 2015.

Vaše dileme i nedoumice rešavaju lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Vojnomedicinske akademije i Klinike „Dr Laza Lazarević. Mislimo i na zdravlje mališana, pa nam se uskoro pridružuju i lekari Instituta za majku i dete. Pišite nam.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Koji su simptomi Lajmske bolesti, mislim da me je ujeo zaraženi krpelj? (P. T)

Odgovor: Simptomi bolesti počinju nedelju do mesec dana po ubodu krpelja. Prvi znak je crvenilo oko mesta uboda (Erythema migrans ili u narodu bivolje oko), koje se može širiti i formirati prstenasto crvenilo veće od pet santimetara oko mesta uboda. Ova promena na koži praćena je pojavom simptoma sličnim gripu (glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u zglobovima), koji traju nekoliko nedelja ukoliko osoba nije pod terapijom.

Mnogo ozbiljnije komplikacije, kao što su neurološke, problemi sa zglobovima (oticanje, bolovi), ređe kardiološke, mogu se nekada javiti nedeljama ili mesecima nakon uboda krpelja, ako se ne sprovodi lečenje. Ipak, savetujemo da odete kod lekara i proverite da li je krpelj zaražen.

Pitanje: Nedavno sam gledao na televiziji da je fizička aktivnost dobra za zdravlje i inače su mi je lekari savetovali (imam srčane tegobe). Ali koliko da vežbam, ja ne mogu da trčim i da vežbam u teretani? (M. M)

Odgovor: Svetska zdravstvena organizacija preporučuje odraslima da upražnjavaju najmanje 150 minuta umerene ili najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno. Deci je potrebno najmanje 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno. Od uzrasta, pola, zdravstvenog stanja, vremenskih prilika, zavisiće i izbor aktivnosti. Mi savetujemo: šetnju, vožnju bicikla, plivanje, trčanje, vežbe. Međutim, za Vas bi bilo najbolje da počnete sa šetnjama. Počnite sa kraćim relacijama, a onda povećavajte kilometražu. Takođe i tempo prilagodite sebi.

Pitanje: Imala sam sinoć jako lupanje srca i osećaj kao da hoće da iskoči. Popila sam šećer i vodu i prestalo je. Šta mi se desilo? (I. P)

Odgovor: Smetnje u predelu srca ne potiču uvek od oboljenja srca. Opisane tegobe mogu da budu različitog uzroka. Jedan od njih su i valunzi i napadi anksioznosti. Valunzi su vrlo neprijatni i periodični simptomi klimaksa. Opisuju se kao trenutan period preznojavanja i lupanja srca, praćen crvenilom lica, vrata i grudi i uznemirenošću, koja nastaje pod uticajem naglog skoka adrenalina. Traju nekoliko minuta i mogu se javiti nekoliko desetina puta u toku dana.

Napadi anksioznosti se javljaju kao odgovor na potencijalnu neprijatnost, ponašanje ili ako je već u njoj (reakcija bežanja). Najbolje bi bilo da se javite svom izabranom lekaru da biste uradili posebne analize i preglede (laboratoriju, hormone štitne žlezde, EKG) i nakon pregleda procenili šta dalje. (Dr Milena Turubatović, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво