Читај ми!

Odgovori lekara, 29. 11. 2014.

Ove subote po savet lekara ne morate da izađete iz kuće. Sa Vama su lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam problem sa hranom, jer bilo šta da pojedem stvara mi se višak kilograma. Pre godinu dana sam imao 100 kilograma, a sada, posle rigorozne dijete, 70. Zanima me da li možete da me posavetujete šta da jedem, koja hrana manje goji? Trenutno jedem: voće, povrće, žitarice i mleko. Imam 28 godina. (B.S)

Odgovor: Mislim da je veoma važno da potražite savet lekara koji se bavi ishranom. Nakon detaljnog merenja i laboratorijskih analiza, propisaće vam se režim ishrane koji neće biti povod vraćanja kilograma. Ujedno ćete u razgovoru sa njim sticati znanja šta je to pravilna ishrana i koja hrana „ne goji“, kada i koliko treba jesti i koliko je važno vežbati. Ujedno će vas i redovnim kontrolama motivisati da se dobro i zdravo hranite.Proverite u Vašem domu zdravlja,ko se bavi ishranom i obratite mu se za pomoć. (Dr Tatjana Mraović, dijetolog VMA)

Pitanje: Šta preduzeti kada se povremeno javi krv u stolici? (I.B)

Odgovor: Prisustvo krvi u stolici znak je oboljenja crevnog trakta. Potrebno je da se javite Vašem izabranom lekaru koji će na osnovu anamneze i pregleda dati predlog lečenja i ukoliko je neophodno, uputiti vas na dopunske dijagnostičke procedure. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“

Pitanje: Letos sam izgoreo na suncu. Kada su plikovi prošli, koža je ostala depigmentisana. Interesuje me da li postoji neki preparat ili tretman koji je potreban da bi se koža vratila u prvobitno stanje? (A.V)

Odgovor: Da bi dobili adekvatnu pomoć, potrebno je da se javite nadležnom dermatologu koji će obaviti pregled i predložiti lečenje, ako je potrebno. Ukoliko niste u mogućnosti da odete na pregled preporučujemo vam da nanosite „eucerin“ 10 posto urea losion na kožu dva puta dnevno. (Puk. prof. dr Radoš Zečević, Klinika za kožne i polne bolesti VMA)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво