Odgovori lekara, 17. 9. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije, odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom. 

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Kad me zaboli glava pijem „brufen“. Samo mi on pomaže, međutim tada imam bolove u želudcu. Šta da radim?

Odgovor: Glavobolja je jedan od najčešćih simptoma i ukoliko se često javlja potrebno je ispitati uzroke nastanka glavobolje. Ako je kako navodite, lek izbora za glavobolju „brufen“, obzirom na neka od neželjenih dejstava (želudačne smetnje-dispepsija, mučnina, povraćanje, krvarenje iz želuca i ulceracije) potrebno je da pre „brufena“ koristite i neki od lekova iz grupe inhibitora protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol, esomeprazol) koji će zaštititi sluznicu želuca i olakšati tegobe koje se javljaju. (Dr Sandra Mrđa, DZSavski venac“)

Pitanje: Zašto se ne savetuju paste sa Fluorom?

Odgovor: Godinama su se tablete fluorogala i paste za zube sa fluorom upotrebljavale za prevenciju karijesa. Poslednjih godina se fluor okrivljuje za mnoge bolesti zuba, kostiju i centralnog nervnog sistema i to je razlog što se postavlja dilema paste za zube sa fluorom ili ne. Stomatolozi imaju iskustvo da je upotreba fluora poslednjih 20-30 godina zaista dovela do smanjenja pojave karijesa i savetuju upotrebu male količine paste (veličine zrna graška) i nikako ne gutati sadržaj, jer se fluor taloži u bubrezima. (Dr Snežana Kalabić, DZ „Savski venac“)

Pitanje: Koje vaginelete su preventivne? Nemam probleme, ali želim da ih uzmem.

Odgovor: U naučnoj ali i narodnoj medicini poznata je lekovitost pojedinih biljaka u lečenju ženskih polnih organa. U te svrhe najčešće se koriste kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava. Koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i leukoreje (belog pranja): svrab, bol, pečenje i uz ostalu terapiju pomažu bržem izlečenju. Pokazali su se korisnim i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma ženskih polnih organa. Sastojci ovih biljaka eksperimentalno su dokazali svoje dejstvo protiv određenih bakterija i gljivica. Bitno je da one nemaju neželjenih efekata. Ne treba ih aplikovati u slučaju preosetljivosti na neku pomenutu biljku. (Dr Milena Turubatović, DZSavski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво