Читај ми!

Odgovori lekara, 10. 9. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Vojnomedicinske akademije, odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom. 

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Pod sloganom „Svako dobro“, 25. i 26. septembra, u Domu omladine održaće se deseti „Lili“ apoteke Festival zdravlja. 

Na manifestaciji će učestvovati domovi zdravlja, privatne ordinacije, bolnice i apoteke, farmaceutske kuće, fitnes, velnes i banjski centri, etno sela, svi oni koji se bave zdravom ishranom, zvaničnom i alternativnom medicinom. Učestvovaće više od 70 izlagača, predavanja obuhvataju više od 60 tema u vezi sa zdravljem i zdravim životom, dok će u programima na bini učestvovati više od 1.500 ljudi. Ulaz na festival je besplatan.

Tradicionalno, RTS i list Politika imaće zdravstveni kutak u kojem će stručnjaci pričati o prevenciji karcinoma, ali i o zdravlju mladih.

Pitanje: Imam problem sa neprijatnim zadahom. Nemam pokvarene zube, ne pušim, niti pijem. Da li on može nekako da se sredi.  (S.S)

Odgovor: Neprijatan zadah iz usta predstavlja problem koji može biti izražen u različitom stepenu i kao takav negativno utiče na psihološko stanje osobe (sputava svakodnevnu komunikaciju). S obzirom na to da ste naveli da ne pušite, ne konzumirate alkohol i da je higijena usta odgovarajuća, potrebno je isključiti i oboljenja gornjih i donjih disajnih puteva (infekcije sinusa, tonzilitis, bronhitis, hronična obolenja pluća...) i obolenja gasterointestinalnog trakta (gastroezofagealni refleks, hijatus ernija).

Za uklanjanje neprijatnog mirisa mogu se koristiti različita dezodorantna sredstva, u vidu spreja ili vodice za ispiranje usta. Ako i nakon sprovođenja ovih mera ne prestane zadah potrebno je posetiti stomatologa specijalistu oralne medicine koji će sprovesti odgovarajuću terapiju. (Dr Sandra Mrđa „Dom zdravlja Savski venac“)

Pitanje: Mesecima imam problem sa nesanicom. San mi ne dolazi na oči, čim legnem počnem da razmišljam o poslu i porodici. Šta da radim? Osećam se sada već iscrpljeno.

Odgovor: Nesanica ili insomnija podrazumeva nemogućnost spavanja tokom noći, a razlog može biti produženo vreme uspavljivanja, često noćno buđenje, rano jutarnje buđenje ili spavanje bez osećaja odmora. Svaka nesanica koja traje više od mesec dana smatra se hroničnom i zahteva detaljnu analizu i traženje uzroka. U najvećem broju slučajeva potrebna je konsultacija sa psihijatrom, koji će u zavisnosti od uzroka nesanice odrediti i najbolje terapijsko sredstvo.

Neophodna je promena stila života, a to podrazumeva odlazak na spavanje u planirano vreme i ustajanje svakog jutra u isto vreme, bez obzira na to koliko ste časova odspavali prethodne noći. Krevet koristite samo za spavanje, ne dremajte preko dana. Nekoliko sati pred spavanje izbegavajte alkoholna pića, kafu i slične napitke, ne pušite, naporne fizičke aktivnosti upražnjavajte najkasnije nekoliko sati pred odlazak u krevet. Uklonite izvore svetla i zvuka koji vas mogu uznemiriti. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво