Читај ми!

Odgovori lekara, 26. 2. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a!

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet srede: Ako je verovati indijskim naučnicima, joga ublažava migrenu. Osobe koje su učestvovale u ispitivanju bile su podeljene u dve grupe. Jedna je  primenjivala jogu, a druga je redukovala ishranu. Ona grupa koja je vežbala imala je manje napada migrene sa manje bolova.

Pitanje: Kako da se rešim neprijatnih mirisa iz obuće? Sve sam probao. (N.K)

Odgovor: Stopala imaju više znojnih žlezda od bilo kog drugog dela tela. Znoj nema miris, ali je savršeno mesto za razmnožavanje bakterija i gljivica koji prouzrokuju neprijatan miris. Najbolja mera za sprečavanje lošeg mirisa stopala je  dobra i jednostavna higijena, odnosno redovno pranje a i dobro sušenje potom. Nosite pamučne čarape, jer veštački materijali kao što je poliester i sintetika ne dozvoljavaju pravilno „disanje“ stopala, što doprinosi pojačanom znojenju. Preporučuju se cipele od prirodnih materijala (kože) i bez obzira o vrsti cipela koje nosite, trudite se da ne nosite isti par dva dana zaredom (bitno je da se osuše do sledećeg obuvanja). Postoje mnoge prirodne kupke, kao i razni preparati na tržištu u vidu sprejeva za stopala i za cipele protiv neprijatnih mirisa. Ako ništa od navedenog ne pomaže, potrebno je konsultovati dermatovenerologa. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Čim nešto  pojedem osećam naduvenost  ispod grudnog koša, da li imam problem? (S.J)

Odgovor: Nadutost stomaka je simptom i mogući je znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije  bolest. Neprijatan osećaj koji postoji nakon uzimanja hrane u vidu pritiska ili napetosti  stomaka najčešće je uzrokovan nepravilnom ishranom, hormonskom neravnotežom, usled  stresa, upotrebe antibiotika, zapaljenskog procesa ili infekcije Helicobacter pylori. Potrebno je da se obratite izabranom lekaru koji će sa Vama detaljno porazgovarati o Vašim tegobama, obaviti fizikalni pregled i dodatne dijagnostičke procedure i utvrditi uzrok nadutosti. Bez obzira na uzrok, potrebno je da promenite navike u ishrani. Neophodni su redovni obroci koji uključuju umereno konzumiranje hrane do pet puta u toku dana, uravnoteženu ishranu sa dosta voća i povrća, dosta ribe uz izbegavanje mesnih prerađevina, grickalica, gaziranih i alkoholnih napitaka, kao i pušenja. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski  venac“)

Pitanje: Ponekad mi srce kuca nepravilno,odjednom dva puta i onda sledi pauza. Prvi put sam to primetio pre četiri godine, kada sam preterao sa alkoholom i završio na infuzijama. Da li to može biti opasno? (N.V)

Odgovor: Nepravilan srčani rad, ili aritmija nastaje usled poremećaja u stvaranju ili provođenju nadražaja u srcu ili istovremeno oba poremećaja. Uzroci koji dovode do srčanih aritmija mogu se podeliti u tri grupe: bolesti srca, bolesti drugih organa i opšti poremećaji. Dijagnoza srčanih aritmija se postavlja na osnovu kliničkog pregleda bolesnika, EKG-a, ehokardiograma, 24-časovnog posmatranja EKG-a (Holter EKG), testova opterećenja i eventualno elektrofiziološkog ispitivanja srca i koronarografije. Potrebno je da se obratite Vašem lekaru koji će Vas pregledati i odrediti raspored i dinamiku pregleda kako bi se utvrdio uzrok nepravilnog srčanog rada i odredila potrebna terapija, ukoliko je neophodna. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski  venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво