Читај ми!

Odgovori lekara, 22. 2. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sredom i subotom odgovaraju na Vaša pitanja samo na sajtu RTS-a!

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet subote: Ako je verovati rezultatima jednog desetogodišnjeg istraživanja, ishrana bogata  kalcijumom produžava životni vek žena. Pokazalo se da su pripadnice nežnijeg pola, uzimanjem suplemenata kalcijuma u dozi od hiljadu miligrama dnevno, imale manji rizik od smrtnosti u odnosu na one dame koje nisu uzimale dodatni mineral. Pozitivni uticaj uočen je i kod onih koji su putem namirnica unosili tu količinu kalcijuma.

Pitanje: Da li je tačno da se kravlji želatin može koristiti kao lek protiv bolova u kolenima? (P.P)

Odgovor: Želatin (hidrolizat kolagena) je namirnica životinjskog porekla koja sadrži dve aminokiseline (prolin i hidroksiprolin), koji pomaže u obnavljanju i sintezi hrskavice kod čoveka i životinja. U nekim  ispitivanjima, koja su sprovedena na pacijentima obolelim od osteoartritisa, oni koji su koristili želatin osetili su smanjenje bola pa su mogli smanjiti doze nesteroidnih antiinflamatornih lekova. Nedavne studije su ustanovile da hidrolizat kolagena stimuliše sintezu kolagena u hrskavici. U svakom slučaju, obratite se fizijatru koji će vam preporučiti odgovarajući fizikalni tretman koji je siguran način za smanjenje  bolova. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Pre godinu dana na kompjuterizovanoj tomografiji mi je utvrđeno da je na parotidnoj žlezdi ovalna hiperdenoza veličine 23x22mm. Nakon zračenja lekari su mi rekli da promena ide u pravcu adenoma, ali sam posle toga radio EHO pregled. Konstanovana je cista. Šta da radim dalje, ja sam iz Makedonije?

Odgovor: Velike pljuvačne žlezde su parotidna, submandibularna i sublingvalna, a postoji jedino retromandibularni deo parotidne žlezde. Iz Vašeg pitanja nije baš jasno o kom delu se radi na ultrazvuku. Eho je veoma pouzdana metoda za razlikovanje cista od adenoma, ali sa druge strane, kompjuterska tomografija je od najvećeg značaja za dijagnostiku retromandibularnog dela parotidne žlezde. U Vašem slučaju je najbolje da se javite specijalisti ORL (otorinolaringologu) radi dogovora o daljem toku ispitivanja. (Dr Milena Turubatović, Dom zdravlja „Savski venac“).

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво