Читај ми!

Odgovori lekara, 9. 2. 2014.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, odgovaraju na Vaše nedoumice samo na sajtu RTS-a!

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Savet nedelje: Ovo su informacije koje morate znati o šugi! Šuga je parazitarno oboljenje kože uzrokovano šugarcem (Sarcoptes scabiei). Rezervoar zaraze je čovek.

Prenosi se direktnim, ali i indirektnim kontaktom, odnosno preko donjeg rublja i posteljine ukoliko su pre toga inficirane od strane zaraženog. Najčešći simptom je intenzivan svrab, pogotovo noću ili pri boravku u toploj prostoriji. Na koži se takođe vide i promene nalik na bubuljice (tzv. papule) i plikove (vezikule). Lečenje šuge sprovodi se skabicidnim sredstvima, odnosno sredstvima koje ubijaju šugarac, prepisanim od strane lekara.

Pitanje: Odlučio sam da počnem da idem u teretanu i razvijem mišiće, pa me interesuje šta da jedem? Da li jesti pre ili posle treninga i šta? Da li preporučujete proteinske šejkove?

Odgovor: Vrsta i način ishrane veoma su bitni za naš organizam i naše funkcionisanje. Pre bilo kakve fizičke aktivnosti morate uneti dovoljnu količinu hrane, da biste imali dovoljno snage i energije da izdržite trening i učinite ga efikasnim.

Kako ćete se hraniti zavisi i od toga šta želite da postignete, da li želite da dobijete na mišićnoj masi i njihovom izgledu ili želite da smanjite masne naslage i samo poboljšate izgled mišića. Razdvojte obroke i proteinske šejkove u intervalima 2-3 sata i morate da jedete najmanje šest obroka dnevno.

Obrok pre treninga trebalo bi da održi nivo šećera u krvi, tako da je preporučljivo da u obroku dva-tri sata pre treninga budu zastupljeni ugljeni hidrati (testenina, pirinač). Optimalna užina pre vežbanja trebalo bi da sadrži lako svarljive ugljene hidrate, kao što su prosti šećeri koji ne sadrže mnogo biljnih vlakana i brzo se vare, a pružaju telu neophodnu energiju za mišićni rad.

Nakon treninga, mišićima je potreban brz oporavak, a malo kasnije i pravi obrok. Većina bildera posle treninga pije proste ugljene hidrate (dekstroza, maltoza) i brzi protein iz surutke (Whey protein) – proteinski šejk koji omogućava brz oporavak i idealan je nakon fizičkog napora.

Nakon sat vremena savetuje se pravi obrok, koji je i najvažniji obrok, ugljeni hidrati i belančevine koje se brzo resorbuju. Meso je najbolji izbor, ali ne treba zaboraviti ni biljne izvore, kao što su pasulj, grašak i sočivo. Na primer, meso sa pirinčem i povrćem ili goveđi odrezak je dobar izbor. Potrebno je piti i dovoljno tečnosti. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Čuo sam da šerpe sa crnim dnom nisu zdrave.Da li je to tačno?

Odgovor: Kad kažete crno dno verovatno mislite na „Teflon“ i na informacije koje su se odavno pojavile u svetu o štetnosti perfluorooktanske kiseline koja se ranije koristila u pravljenju teflona kao i štetnosti para koje se oslobađaju pri zagrevanju ovog materijala. U svakom slučaju, pri odabiru posuđa dobro se informišite o proizvođaču i serifikatima agencija za bezbednost hrane koje poseduju. Takođe, posuđe čije su površine oštećene na bilo koji način nemojte više koristiti. Preporučuje se posuđe od nerđajućeg čelika, glineno, keramičko (kvalitetno - bez korišćenja štetnih materija u izradi), stakleno, emajlirano. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво