Читај ми!

Odgovori lekara, 25. 12. 2013.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, i ove srede lekari odgovaraju na vaša pitanja.

Savet nedelje: Jedite borovnice i aroniju. Poznata kao čuvar zdravlja, borovnica sadrži lekovite sastojke koji blagotvorno deluju na kapilare, krvne sudove, srce i mozak. Aroniju zovu još i namirnicom budućnosti, jer ima veliku lekovitu moć na ljudski organizam. Deluje protiv malignih oboljenja, čisti organizam od štetnih materija, pa čak i teških metala. Jedite ih sveže.

Pitanje: Da li postoji mogućnost da neka osoba koja se zdravo hrani oboli od kancera ili neke druge bolesti, ako je bila izložena dejstvu toksičnih supstanci putem hrane ili vazduha? Da li se to dešava samo osobama sa slabim imunim sistemom? Svi smo čuli da zdrava ishrana pomaže u borbi protiv bolesti. Da li savetujete da se jede isključivo prirodna hrana ili je poželjno uzeti i neki dodatak ishrani? (N. K)

Odgovor: Vreme u kojem živimo ispunjeno je svakodnevnim vestima o teškim i neizlečivim bolestima. Ništa nam ne može garantovati dobro zdravlje, ali moramo smanjiti faktore rizika na miminum. Na genetiku ne možemo da utičemo, ali zdravim načinom života bolest možemo ublažiti ili odložiti. Savetuje se zdrava i umerena ishrana uz unos vode, a ne preporučuje se konzumiranje alkoholnih i gaziranih pića. Savetuje se zdrava i umerena ishrana (5-7 manjih obroka u toku dana sa puno svežeg voća i povrća), uz minimalan unos soli. Konzervirane namirnice nisu poželjne, jedite ribu, hleb od celog zrna. Vežbajte svaki dan ili makar šetajte. Pušenje je faktor rizika za maligne i kardiovaskularne bolesti, imajte to na umu. Spavajte dovoljno, izbegavajte stresne situacije. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam pritisak s leve strane iznad srca i pri udisaju imam probleme. Radila sam EKG i internista me je pogledao i poslušao pluća i srce. Ove probleme imam dve nedelje. Šta da radim? (N. B)

Odgovor: Simptomi koje opisujete nisu dovoljni. Pritisak i nelagoda u grudima, mogu biti različitog porekla (kardiovaskularnog, psihogenog, gastrointestinalnog, problemi sa plućima i plućnom maramicom). Ali kako bol traje duže, savetujemo vam da se javite ponovo svom izabranom lekaru, kako bi odredio poreklo bola i rešio tegobe. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Mom trogodišnjem detetu se stalno vraća temperatura. Ide u vrtić, a u septembru je pio „palitreks“, sirup za kašalj. Odvela sam dete da mu urade bris grla i nosa i pronađena mu je bakterija Moraxella. Na osnovu biograma specijalista ORL dao mu je „tobreks kapi“, 10 dana terapije i pet dana vađenja sekrecije na aparatu. Pored toga temperatura se vraća na dve nedelje, šta da radim? (M. Ć)

Odgovor: Mislim da je u ovom trenutku najbolji savet da dete odvedete pedijatru. Temperatura koja traje tako dugo traži detaljan pregled i ispitivanje. S druge strane, pomenuli ste da dete ide u vrtić, a veliki broj dece koja borave u kolektivu ima bakterije u nosu koje mogu da se pritaje, pa onda ponovo aktiviraju. Deca prljavim prstima često unose i nove stanovnike, pa i pored terapije, mogu da se nađu nove. Zato je dobro ponoviti briseve grla i nosa. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво