Odgovori lekara, 14. 12. 2013.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na Vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci i ove subote lekari odgovaraju na Vaša pitanja. Čitajte uskoro i bukvar simptoma raznih bolesti, koji Vam pripremamo.

Pitanje: Imam 31 godinu i naglo sam počeo da sedim. Da li postoji neki način da ovaj proces zaustavim ili makar usporim? (A.P)

Odgovor: Sedenje kose je prirodan proces koji se događa sa procesom starenja. Neki ljudi počinju da sede u dvadesetim, tridesetim godinama života, dok neki tek u pedesetim. Proces je uslovljen genetikom, ali i načinom života: ishranom, svakodnevnim stresom, lošim zdravljem. Kosa počinje da sedi kad telo prestane da proizvodi melanin, pigment koji boji kosu i koji organizam proizvodi oksidacijom aminokiseline tirozin, koju unosimo sa proteinima u hrani.

Sedenje može da se pojavi ranije zbog problema sa štitnom žlezdom, nedostatkom vitamina B12, anemijom, smanjenom gustinom kostiju. Možete ga usporiti zdravim načinom ishrane, unošenjem velike količine voća i povrća, unošenjem vitamina B12, minerala, bakra i joda, poboljšavanjem cirkulacije vlasišta (na primer masaža vlasišta kokosovim uljem, maskom od meda i maslinovog ulja), izbegavanjem  stresnih situacija. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Pre nekoliko godina mi se u donjem delu leđa pojavio potkožni lipom veličine klikera. Razmišljao sam da ga uklonim, ali ne na onaj klasičan način. Čuo sam od jedne prijateljice da su njoj uklonili cistu pomoću laparoskopije, bez ožiljka. Može li se i lipom ukloniti na taj način i gde? (N.K)

Odgovor: Laparoskopska hirurgija podrazumeva izvođenje operacija na organima trbušne duplje, kroz male otvore na trbušnom zidu. Vaša promena je pod kožom i na leđima i nije predmet laparoskopskih intervencija, dakle moguća je jedino klasična intervencija. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam 38 godina i zadnjih nekoliko godina imam problem sa povećanim pritiskom. Uzimam terapiju, ali mi nekada pritisak varira. Kako da ga držim pod kontrolom? (M.J)

Odgovor: Svim pacijentima koji imaju problem sa povišenim arterijskim pritiskom savetujemo da se pridržavaju nefarmakoloških mera, što podrazumeva: održavanje normalne telesne težine, neslanu ishranu, ishranu siromašnu zasićenim mastima, bogatu voćem i povrćem, ne koristiti alkoholna i gazirana pića. Imajte u vidu da su mesne prerađevine i „zimnica“ pravi rudnici soli.

Neophodna je svakodnevna fizička aktivnost poput brzog hoda u trajanju od bar pola sata, prestanak pušenja u cilju smanjenja kardiovaskularnog rizika. Trudite se da terapiju uzimate redovno u isto vreme. Ako ovo ne da rezultat potrebno je korigovati terapiju u dogovoru sa Vašim lekarom. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Student sam, prošle godine sam počeo da nosim naočare i na pregledu mi je doktorka rekla da mi je suzni film jako oštećen (oko 4 je, a normala je valjda 15). Na tom pregledu očni pritisak mi je bio 8. Već godinu dana stavljam veštačke suze, doktorka ih menja svakih mesec dana. Zadnja tri meseca povremeno mi se pojavljuje crvenilo u oku (oko je krvavo), pa se povuče posle dva-tri dana. Međutim u junu mesecu sam kao terapiju dobio „maksideks“, od kojeg mi je naglo skočio pritisak. Na kontrolnom pregledu u ponedeljak, doktorka je konstatovala da mi je očni pritisak 19 (prema njenoj oceni, to je jako povišeno) i danas sam išao na merenje svaka dva sata i varira u intervalu 16-17. Mene interesuje da li je potrebno uraditi neke detaljne preglede, kao i da li je moguće da je uzrok povećanog očnog pritiska česta upotreba „oftamola“ (propisana od strane lekara)? (D. A)

Odgovor: Crvenilo oka može imati različite uzroke pa je potrebno uraditi bris vežnjače sa antibiogramom i sva tri testa na suvo oko (BUT, Širmerov test, Rose bengal) da bi smo našli razlog crvenila i pristupili daljem lečenju. Što se tiče očnog pritiska, zabeleženo je da su nakon određenog broja ukapavanja kortikosteroidnih kapi izmerene povišene vrednosti. Vaš očni pritisak je na gornjoj granici i potrebno je praćenje, u početku jednom mesečno. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Već godinu dana skoro svake noći se preznojim do tri puta. Interesuje me da li je to normalno? (M.L)

Odgovor: Znojenje je prirodan proces kojim se organizam rashlađuje i održava normalnu telesnu temperaturu. Pojačano znojenje može biti fiziološko, kada je velika vrućina ili nakon konzumiranja alkohola ili začinjene hrane, nasledna sklonost ka pojačanom znojenju, reakcija na stres, ali može da bude i simptom nekih bolesti (hipertireoza, zapaljenje pluća, tuberkuloza, neke vrste tumora). S obzirom na to da kod Vas problem postoji dugo bez pratećih simptoma predpostavljam da se radi o reakciji organizma na svakodnevni stres. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Poštovani, moja baka živi u Republici Srpskoj, srčani je bolesnik. Pojedinih lekova nema, pa me zanima koje su zamene za njih (kako bih mogla da joj kupim). „Amplopin“ 5mg, „enalapril“ 10 mg? (B.J)

Odgovor: „Enalapril“ je lek iz grupe ACE inhibitora i  na našem tržištu imate paralele nekoliko proizvođača pod različitim nazivima: „enalapril“, „prilenap“, „enaheksal“, „enatens“, „enap“.

„Amlopin“ je lek iz grupe kalcijumskih antagonista i na našem tržištu možete naći paralele „alopres“, „vazotal“, "norvasc", „amlodipin“, „amlogal“, „monodipin“, „amloheksal“, „amlodil“, „amlopin lek“, "normodipine", "tenox". Ali ove lekove i paralele ne uzimajte na svoju ruku, već u dogovoru sa Vašim lekarom. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво