Читај ми!

Odgovori lekara, 27. 11. 2013.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom. Ove nedelje čitajte i o „Ishrani u vreme posta“, kome se preporučuje, a kome ne i na šta treba posebno obratiti pažnju.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, svake srede i subote, čitajte na našem portalu odgovore na pitanja koja ste nam uputili. Ove nedelje, Vaše nedoumice rešavaju lekari Doma zdravlja „Savski venac“.

Takođe, čitajte o „Ishrani u vreme posta“. Kome se preporučuje, a kome ne? O čemu treba posebno voditi računa?

Pitanje: U poslednje vreme u štampi se pojavljuje, navodno stari japanski recept, koji rešava probleme sa kičmom i zglobovima. Savetuje se upotreba dve kašičice nakvašenog želatina ujutro na prazan stomak u trajanju od mesec dana. Zanima me da li to može štetiti zdravlju? (Z.Š)

Odgovor: Nemam iskustva s ovakvom vrstom terapije, pa ne znam ni za njegove pozitivne ni negativne efekte. Verovatno je ideja o ovakvom lečenju nastala zbog sastava želatina. To je namirnica životinjskog porekla koja ima dve aminokiseline (prolin i hidroksiprolin), koje utiču na rast i obnovu vezivnog tkiva. Ipak, obratite se fizijatru koji će vam preporučiti odgovarajući fizikalni tretman. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Moj sin, koji ima 20 godina, već pet godina leči ranu od ciste, koja je nastala zbog preterane maljavosti. Bio je dva puta na operaciji, a treći put i na plastičnoj operaciji. Rana i dalje ne zarasta. Šta nam još preostaje? Najnoviji predlog holandskih lekara je trajna depilacija. Da li to može da pomogne? Molim vas, posavetujte nas, jer on gubi nadu u izlečenje. Hvala unapred i veliki pozdrav iz Holandije. (M.R)

Odgovor: Na osnovu vašeg opisa, pretpostavljamo da je reč o pilonidalnoj cisti, promeni u predelu glutealne regije. Hirurški zahvat je jedino rešenje, ali su recidivi česti i zarastanje dugotrajno. Postoperativno se savetuju pojačane higijenske mere i redovna depilacija te regije, tako da bi trajna epilacija mogla imati povoljan efekat. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Pre oko tri nedelje pojavilo mi se nešto na samoj ivici donje usne nalik na potkožnu bubuljicu. Usna mi je bila otečena i jako bolna oko nedelju dana. Nakon toga, otok i bol su prestali, ali to što se pojavilo je ostalo. Počela sam da gubim osećaj na površini usne. Prvo u tom delu, a onda je krenulo da se širi. Svesna sam da nije bubuljica, jer bi se do sada povukla ili izašla. Molim za savet. (N.K)

Odgovor: Kako promena traje već tri nedelje, neophodno je da posetite dermatologa. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam jedan problem koji me ozbiljno muči već mesecima, a to je nesanica. Ne mogu da zaspim u toku noći, a ne znam koji je uzrok. Sumnjam da je jedan od mogućih razloga to što ne radim već dve godine, pa sam izgubio ritam. Kako da povratim san na prirodan način, bez lekova za spavanje? (N.K)

Odgovor: Nesanica ili insomnija podrazumeva nemogućnost spavanja tokom noći, a razlog može biti produženo vreme uspavljivanja, često noćno buđenje, rano jutarnje buđenje ili spavanje bez osećaja odmora. Uzroci su brojni i najvažnije je ukloniti faktore koji ih izazivaju. Svaka nesanica koja traje više od mesec dana smatra se hroničnom i zahteva detaljnu analizu i traženje uzroka. U najvećem broju slučajeva potrebna je konsultacija sa psihijatrom, koji će u zavisnosti od uzroka nesanice odrediti i najbolje terapijsko sredstvo.Neophodna je promena stila života, a to podrazumeva odlazak na spavanje u planirano vreme i ustajanje svakog jutra u isto vreme, bez obzira na to koliko ste časova odspavali prethodne noći. Krevet koristite samo za spavanje, ne dremajte preko dana. Nekoliko sati pred spavanje izbegavajte alkoholna pića, kafu i slične napitke, ne pušite, naporne fizičke aktivnosti upražnjavajte najkasnije nekoliko sati pred odlazak u krevet. Uklonite izvore svetla i zvuka koji vas mogu uznemiriti i u sobi za spavanje obezbedite prijatnu temperaturu. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво