Читај ми!

Odgovori lekara, 23. 11. 2013.

Lekari Doma zdravlja „Savski venac“ i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ odgovaraju na vaša pitanja na sajtu RTS-a sredom i subotom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Poštovani čitaoci, svake srede i subote, čitajte na našem portalu odgovore na pitanja koja ste nam uputili. Ovog puta, Vaše nedoumice rešavaju lekari Doma zdravlja „Savski venac“.

Pitanje: U poslednje vreme imam problem sa manjim bolovima stomaka u predelu želuca. Imam višak kilograma i nekad mi se stvori manja oteklina u tom delu stomaka,što bude vidljivo. Još nisam posetio porodičnog lekara, ali ovim putem želim Vaš savet kako i šta dalje? (V.B)

Odgovor: Neophodno je da se obratite Vašem izabranom lekaru kako bi obavio pregled i uputio Vas na dodatnu dijagnostiku ukoliko je potrebna. Savetujemo Vam najpre redukcionu dijetu, više češćih a manjih obroka, izbegavanje obilne večere kasno uveče i zauzimanja ležećeg položaja nakon obroka, dizanje tereta ili zauzimanja presavijenog položaja. Savetujemo Vam šetnje posle obroka ili odmor u polusedećem položaju. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam suženje kičmenog stuba, a od kičme imam veoma jake bolove u nogama i veoma otežan hod. Kada sam snimao kičmeni stub u nalazu je pisalo: L-S dela kičmenog stuba u dva pravca, ispravljena fiziološka lordoza dela kičmenog stuba. Pršljanska tela normalne morfologije i strukture sa suženjem zadnjeg dela prostora L5-S1. Od terapije sam koristio „paracetamol“, „panadol ekstra“, „ketanol“ 100mg, „baralgin“. Nije mi bilo bolje, pa vas molim za savet šta je najbolja terapija za mene. (M.M)

Odgovor: Teško je reći koji je lek protiv bola najbolji, jer je to individualna stvar. Ali pre svega mislim da dijagnostika nije urađena do kraja. Potrebno je nalaz dopuniti Magnetnom rezonancom LS dela kičme, EMNG nalazom donjih ekstremiteta, kompletnim neurološkim pregledom, kao i pregledom od strane fizijatra. Dakle, najbolja terapija je ona koja će uslediti tek posle kompletne dijagnostike. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Poštovani, dijagnostikovana mi je aerocolija koja mi zadaje velike teškoće. Gasovi mi podižu želudac, koji izaziva bolove u grudnom košu koji su slični angini pektoris. Bolovi prestanu kada posle dugog podrigivanja izbacim višak gasova. Najveće proleme imam tokom noći, što mi je srozalo kvalitet života. Ima li načina da se izborim s tom tegobom? Zahvaljujem na pomoći. (R.P)

Odgovor: Poštovani, problemi sa gasovima u crevima na koje se žalite zahtevaju da povedete računa o ishrani. Savetujemo Vam da ne uzimate hranu koja nadima, gazirana i alkoholna pića. Uzimajte hranu koja se lako vari, kuvano i bareno kao i beskvasni ili prepečen hleb. Od medikamentozne terapije preporučujemo neki od preparata „simetikona“ i probiotik. 
 
Poželjno bi bilo da uradite izdisajni test na helikobakter pilori. U svakom slučaju, obratite se izabranom lekaru kako bi se utvrdili razlozi lošeg varenja. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Mojoj majci (55 godina) propisana je hemoterapija u osam doza na 21 dan. Do sada je primila 4 i sve je teže podnosi, sa svakom terapijom ima sve manji broj leukocita, a sada je i jako prehlađena, a bole je zubi i sl. Moje pitanje je: Da li slabi učinak hemoterapije ukoliko se odloži njeno primanje zbog slabosti organizma, odnosno, kako se ponašati da hemoterapija ima najbolji mogući učinak? (B.K)

Odgovor: Odlaganje hemoterapije zbog slabosti organizma je odluka koju donosi onkolog, lekar koji prati pacijenta u toku i posle hemoterapija i ona je obavezna kada je opšte stanje pacijenta poljuljano. Odlaganjem se dobija vreme neophodno da se organizam oporavi i ojača kako bi bio spreman da podnese nastavak lečenja i kako bi lečenje bilo sprovedeno do kraja, što je u interesu pacijenta. Pacijent ne može direktno uticati na efikasnost hemoterapije, ali može potražiti savet od svog lekara ili onkologa kako da stil života prilagodi datim okolnostima i maksimalno sačuva snagu i vitalnost u toku lečenja. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Već mesec dana imam crvene fleke koje su se pretvorile u manje plikove na šakama i stopalima i po savetu lekara koristio sam više krema, ali bezuspešno. Stanje je sve gore, a radio sam analize krvi, čak i HIV test i sve je dobro, osim jako uvećanog lošeg holesterola, čak za četiri puta i masne jetre. Inače bolujem od Kronove bolesti koja mi je ustanovljena u vojsci iako patohistološki nalaz to nikada nije potvrdio.

Terapiju za Kronovu bolest ne uzimam već deset godina, to jest posle operacije kada mi je uklonjen deo tankog creva sa suženjem nekih četiri centimetra na granici prema debelom crevu. Molio bih Vas za savet i pomoć. (S.B)

Odgovor: Poštovani, obzirom da niste naveli koje ste preparate lokalno koristili za promene na dlanovima i stopalima neophodno je da se obratite dermatologu i gastroenterologu da bi se utvrdilo da li su postojeće promene sekundarni zdravstveni problem, posledica Kronove bolesti. Svakako izbegavajte agresivne preparate za ličnu higijenu i koristite preparate za negu kože na bazi pantenola. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Moja majka je u maju ove godine doživela moždani udar, pri čemu joj je pogođena leva strana tela. Trenutno malo hoda i prognoze lekara su da je izvesno da će moći da hoda uz pomoć štapa u budućnosti, dok za levu ruku nisu toliko optimistične prognoze. Bilo kako bilo, dobio sam informaciju da osigurani pacijenti, oboleli od moždanog udara, imaju pravo na 60 besplatnih pelena mesečno. Međutim, u Domu zdravlja nisu želeli da mi daju uput, rekavši da to nije tačno. Molim Vas da mi kažete ko je u pravu, gde mogu da pogledam sva prava koja ima moja majka, a tiču se njenog oboljenja, kao i kome mogu da se žalim u slučaju da je neko njeno pravo narušeno? (M.M)

Odgovor: Na osnovu dijagnoze koju ste naveli, Vaša majka nema prava na propisivanje pelena na teret Fonda zdravstvenog osiguranja, a na osnovu pravilnika o izdavanju medicinsko-tehničkih pomagala. Za sva dodatna objašnjena u vezi sa pravima pacijenta možete se obratiti pravnoj službi doma zdravlja (zaštitniku pacijentovih prava). (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Poštovani doktore! Zanima me sledeće: radio sam kompletnu analizu krvi i sve je dobro izuzev holesterola koji je ispod granice normale. Da li je to dobro i, ako nije, kako da ga vratim na normalnu vrednost? (B.P)

Odgovor: Poslednjih godina su referentne vrednosti holesterola znatno smanjene, i smatra se da ne postoji donja granica za holesterol. Rezultati istraživanja Evropskog udruženja za aterosklerozu pokazali su da je nizak nivo ukupnog holesterola povezan s nižom stopom smrtnosti. Ukoliko se jave određene tegobe, posavetujte se sa izabranim lekarom. Savetovano je održavati normalnu telesnu težinu i umereno se hraniti. (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Danas mi je na rutinskom ginekološkom pregledu konstatovan miom materice. Doktor je rekao da to nije ništa strašno, i da, za sada, ne bi ništa dirao. Imam 29 godina, i nisam rađala. Uzimala sam pilule oko dve godine. Ima li razloga za brigu? (K.P)

Odgovor: Obzirom da ste bili kod ginekologa, pretpostavljamo da je obavljen ultrazvučni pregled na osnovu kojeg je doktor procenio da je veličina i lokalizacija mioma takva da zahteva samo dalje praćenje. Svi miomi krvare i često za posledicu daju anemiju, pa je potrebno redovno kontrolisati krvnu sliku. Neophodne su redovne ultrazvučne ginekološke
kontrole kako bi se pratila veličina i promene mioma. (Dr Sandra Mrđa, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam vratnu spondilozu i ujutru mi je vrat delimično ukočen, a ukočenost se spušta niz kičmu. Verovatno da imam i okoštavanje kičme, jer je pre desetak dana počeo da me boli i lumbalni deo kičme.To je dovelo do bolova u zglobovima (kuku, kolenima, levo rame), pa se i otežano krećem. Šta najpre preduzeti? (Lj.L)

Odgovor: U pismu nisu navedeni pol, godište, stepen fizičke aktivnosti i pregledi koje je pacijent do sada uradio. Najbolje je da se javi svom ordinirajućem lekaru na pregled. On će pregledati pacijenta, proceniti opšte stanje, uputiti pacijenta na dalje pretrage u smislu laboratorijske i radiološke dijagnostike. Najverovatnije će pacijent biti upućen fizijatru ili reumatologu. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Koje vežbe bi bile korisne da samnjim stomak i kakvu hranu bi bilo dobro da konzumiram, napominjem da imam oštećenje diskova? (D.M)

Odgovor: Najbolje da se pacijent javi svom izabranom lekaru koji će sagledati opšte stanje pacijenta, njegove životne navike, preporučiti režim ishrane i fizičke aktivnosti. Tek sa nalazom može doneti i odluku o upućivanju nutricionisti ili fizijatru koji će obučiti pacijenta o dozvoljenim vežbama u skladu sa nalazom na kičmenom stubu. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво