Читај ми!

„Meti“ naređeno da proda „Gifi“ zbog monopolističkog položaja

Kompaniji „Meta“, koja poseduje „Fejsbuk“, naređeno je da proda „Gifi“, najveći sajt za stvaranje animiranih gifova na svetu.

Britanska Uprava za zaštitu konkurencije i tržišta (CMA) potvrdila je svoju raniju odluku da „Meta“ mora da proda Gifi, jer je preuzimanje tog sajta ograničilo izbor korisnicima društvenih mreža.

To je ujedno i prvi put da je tržišni regulator blokirao ranije dogovoreno preuzimanje od neke velike kompanije iz Silicijumske doline.

CMA je prošlog novembra naložila „Meti“ da je jedini način da se reši problem prodaja Gifija, najvećeg sajta za pravljenje animiranih gifova koji snabdeva najveće društvene mreže, poput Snepčeta, Tik-Toka i Tvitera.

„Meta“ je kupila Gifi pre dve godine za 400 miliona dolara.

Kompanija se žalila na prošlogodišnju odluku, koju je britanski regulator pravdao kao „zaštitu miliona korisnika društvenih mreža“ i sprečavanje Fejsbuka „da uveća iovako ogromnu moć u sferi društvenih mreža“.

Apelacioni tribunal CMA sada je potvrdio odluku i četiri od pet tačaka na osnovu kojih je doneta.

Britanski regulator ističe da bi „Meta“ uvećala iovako ogromnu moć na tržištu tako što bi rivale mogla da odseče od izvora snabdevanja gifovima ili da u zamenu za korišćenje servisa Gifi od njih zahteva više podataka o njihovim korisnicima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво