Читај ми!

Područje veštačke inteligencije u porastu – razmena iskustava na konferenciji u Kragujevcu

U Kragujevcu se održava prva srpska međunarodna konferencija za primenjenu veštačku inteligenciju u organizaciji Univerziteta Kragujevac i Srpske akademije nauka. Iako je veštačka inteligencija za mnoge nepoznanica, primenjuje se u gotovo svim segmentima našeg života, počevši od mobilnih telefona.

Najprostije rečeno, veštačka inteligencija nije ništa drugo do program koji rešava predviđene zadatke, ali uz mogućnost da i sâm sebe uči. Sakupljanjem i obradom podataka, rešava složenije probleme i nudi rešenja. U Kragujevcu rade na razvoju veštačke inteligencije i u oblasti medicine. Cilj je da se ubrza proces uspostavljanja dijagnoze i predloži najbolja moguća terapija.

„Najčešće krećemo od medicinskih slika, gde je potrebno prepoznati određeno tkivo od interesa. Vršimo trodimenzionalnu rekonstrukciju određenog organa, koji kasnije mogu da pomognu lekaru u daljoj analizi te bolesti", rekla je Tijana Šušteršič, asistent na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Ali ne samo u medicini, veštačka inteligencija se primenjuje i u drugim oblastima. Može da bude pomoć i prilikom otvaranja računa u bankama ili kreditnog zaduženja.

„Kompjuterski program analiziraće sve te slučajeve i doneće onu odluku, koja je najbolja za tog klijenta, odnosno njegovo finansijsko stanje. Koji kredit da uzme, koliko i kada da otplati", istakao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

To su neka od dostignuća predstavljenih na prvoj srpskoj međunarodnoj konferenciji za primenjenu veštačku inteligenciju u Kragujevcu. Više od 100 učesnika iz zemlje i inostranstva ima priliku da razmeni iskustva.

„Područje veštačke inteligencije je sad u strmom porastu i potrebna su istraživanja na tom području, potreban je prenos znanja između istraživača i industrije", rekao je prof. Sašo Džeroski, sa Univerziteta „Jozef Stefan” u Ljubljani.

„To vidimo i telefoni su nam postali pametniji. Ne moramo više ni da kuckamo, kažemo im nešto oni nas razumeju. To bez veštačke inteligencije ne može", istakao je prof. Zoran Obradović, sa Univerziteta Templ u Filadelfiji u SAD.

Značaj njenog razvoja prepoznala je i država.

„Država već godinama ulaže velike napore i aktivnosti sprovodi da bi se na ovom polju, našim naučnicima i profesorima omogućili što bolji uslovi za rad i što bolji rezultati. Osnovan je i poseban Institut za veštačku inteligenciju u Naučno-tehnloškom parku u Novom Sadu", rekla je prof. dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dalji razvoj veštačke inteligencije zavisi od mladih. Zbog toga se na univerzitetima u Srbiji uvode novi studijski programi iz ove oblasti.

Plan je da se sa njenim osnovama upoznaju i učenici osnovnih i srednjih škola kroz srodne predmete, kako bi se pripremili za izazove budućnosti.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво